Rein Taaramäe.Foto: ALAR TRUU
Jalgrattasport
8. august 2015, 20:40

Rein Taaramäe võidu toonud etapist: kui nägin taha kiigates kümmet kõvera näoga meest, siis tajusin, et kõik on võimalik (2)

Hispaanias Vuelta a Burgose mitmepäevasõidu võitnud Rein Taaramäe rääkis Õhtulehele, et oli täna suurepärases hoos.

Teisipäeval alanud velotuuri viimast, 170 km pikkust raske lõputõusuga etappi alustas Taaramäe kolmandalt kohalt, eespool vaid Astana mehed Miguel Angel Lopez ja Michele Scarponi. Eestlane kaotas neile vastavalt kaheksa ja nelja sekundiga.

Viimasel etapil oli Taaramäe Astana üks tähtsamaid vedureid, kes lõputõusul tempot üleval hoidis. "Mõne kilomeetri möödudes sain aru, et olen suurepärases hoos - vedada oli väga lihtne ja kui nägin taha kiigates kümmet kõvera näoga meest, siis tajusin, et kõik on võimalik," räägib maarjamaalane.

Viienda etapi võitnud Daniel Morenole kaotas Taaramäe küll 13 sekundit, kuid edestas Scarponit kuue ja Lopezit 20 sekundiga, mis andis üldvõidu just meie mehele!

Roll ei eeldanud võitu

Kuigi Taaramäe tõusis kokkuvõttes poodiumi kõrgeimale astmele, polnud ta meeskonna liider. Seetõttu ei saanud ta velotuuri käigus jõudu säästa, vaid pidi usinalt töötama. "Kolmandal päeval sõitsin end meeskonna jaoks täiesti kooma. Pärast finišit olid sellised krambid, milliseid varem kogenud pole," ütleb Taaramäe. "Lihaskiud lõhkesid surve käes ja need kohad on siiani valusad, aga õnneks suutsin toona hädavaevu peagruppi jääda."

28aastase ratturi arvel on tänavu nüüd kaks võitu - veebruaris võitis eestlane Vuelta a Murcia ühepäevasõidu, mil Taaramäe Astana särgis debüüdi tegi. Viimane velotuuri võit pärineb aga 2009. aasta Tour de l'Ain'ilt. "Ausalt öeldes unistasin juba ammu taas velotuuri võitmisest. Eelmisel aastal kaotasin Türgi tuuri sekundiga - tegi ikka haiget küll," pajatab eestlane.

Taaramäe sõnul kantakse teda tihti maha, kui ta paaril sõidul endast sügavat jälge ei jäta. Samas pole rattasport ala, kus konkurente on kümme - võidelda tuleb terve armeega. "Eelistangi olla ebastabiilne ja võita mõned sõidud aastas kui Harju keskmisena vinduda."

Tanel Kangertiga koos Astana värve kaitsva ratturi sõnul on vorm hea, millele annavad tunnistust tänased jõunäitajaid - Taaramäe võimsusemõõtja näitas viimasel tõusul elu parimaid numbreid.

Kindlaid eesmärke pole

Järgmise stardi teeb kahel korral Eesti grupisõidu meistriks tulnu 14.- 17. augustini Norras sõidetaval Arctic Race'il, kus stardib ka Kangert. Aasta viimasel suurtuuril Vuelta Taaramäe suure tõenäosusega ei osale, kuna Astana spordidirektor Giuseppe Martinelli nimetas Hispaania veebilehelele Biciciclismo 9-mehelise eestlasteta võistkonna. Samas pole seda teadet kinnitatud.

Küll on kindel üks - Vuelta a Burgose värske võitja ei osale MMi grupisõidus, kuid meeskonna temposõidul on Taaramäe Astana värve kaitsmas. "Pean seal hea olema, sest kui meeskond on motiveeritud ja vormis, siis on medali lootus õhus."

Kas hea võit Burgose tuuril võiks aidata jõuda lepingupikenduseni? Mäletatavasti sõlmis Taaramäe Astanaga eelmisel suvel aastase lepingu. Kas kontrahti pikendatakse või mitte, ei soovinud eestlane hetkel kommenteerida, kuid ütles, et tal on laual mõned pakkumised headelt meeskondadelt.