Rasmus Mägi.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordiblogi
10. august 2015, 07:01

Deivil Tserp | Kergejõustiklaste edukas küpsuseksam

Nädalavahetusel Tallinnas Kadrioru staadionil toimunud Eesti kergejõustikumeistrivõistlusi võib vaadelda kui MMi eelset edukat küpsuseksamit.

Kardetud halb uudis saabus tegelikult juba esimesel päeval – nimelt peab kogu suve jalavigastusega kimpus olnud kümnevõistleja Mikk Pahapill MMist loobuma, sest trauma pole ikka veel taandunud.

Kurb, et Ksenija Baltal jäi kaugushüppes normist puudu vaid neli sentimeetrit, kuid temal püsib esialgu võimalus startida 100 m jooksus. Balta puhul tuleb arvestada, et ta pole koguni neli ja pool aastat lemmikalaga tegelda saanud. Paratamatult võtab endise kindluse ja tehnika leidmine aega. Samas oli näha, et 28aastane sportlane on juba võimeline hüppama 6.80 ja see lubab lootusrikkalt Rio olümpia suunas kiigata.

Teist aastat järjest lõhkas aga üllatuspommi 400 m tõkkejooksja Jaak-Heinrich Jagor, kes tegi pärast vigastustest paranemist müstilise arenguhüppe. Kui mullu sai ta napilt jagu EMi normist, mis oli seatud lihtsurelikele, siis tänavu alistas ta nii ülitugeva MMi kui ka Rio mängude normi. Ja see tundus tartlasele endalegi helesinine unenägu. Ent (tipp)spordi üks võlu peitub üllatustes, mida meie kiratsevas spordis harva serveeritakse.

400 m tõkkejooksus triumfeeris ettearvatult Rasmus Mägi. Tema aeg 48,65 on ilmselge vihje, et 23aastane sportlane läheb Pekingisse eesmärgiga murda vähemalt finaali. Kui tema viimane laager Jaapanis õnnestub, pole välistatud ka võimalus, et Mägi võitleb Hiina pealinnas medali pärast. Eile oli tartlase sooritus veel pisut raske, viimased tugevad treeningud andsid tunda.

Üldjoontes jätsid MMiks valmistuvad Eesti kergejõustiklased hea mulje. Odaviskajad Magnus Kirt ja Risto Mätas said jagu 80-meetri-joonest, Tanel Laanmäe polnud küll oma senisel tasemel, ent treeningutel on tema oda korralikult lennanud.

Vanameister Gerd Kanter liigub küll kukesammudega, aga tema eesmärk on teada – 11. tiitlivõistluste medal! Eile heitis ta Poolas pärast magamata ööd 65.30. Nii et muretsemiseks pole põhjust!

Kanteri ametivend Martin Kupper kosub pärast viirushaigust ja loodab jõuda vähemalt tasemele, mis lubab pressida läbi kvalifikatsiooni kadalipu.

Seitsmevõistleja Grit Šadeiko püstitas 100 m tõkkejooksus isikliku rekordi, mis on kahtlemata hea märk. Praeguse seisuga võib üpris julgelt öelda: Pekingist on oodata rõõmustavaid uudiseid.