Kristjan PortFoto: MATI HIIS
Doping
14. august 2015, 14:29

Kristjan Port dopingust rahvaspordis: tulemused paranevad - aga mille arvelt? (7)

Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi direktor ja dopinguekspert Kristjan Port tõdes Paides toimuval Arvamusfestivalil, et ka rahvasportlaste seas pole dopingu tarvitamine tundmatu teema.

Tänavu 13. septembril toimuv Tallinna maraton meelitab kohale suure hulga jooksjaid, nii alaga tõsisemalt tegelejaid kui ka harrastajaid. Kohal on aga ka dopingukütid ning Pordi hinnagul võib neil "saaki" olla ennekõike kolmest osalejate grupist.

"Kõigepealt muidugi võistlussportlased. Siis aga ka need rahvasportlased, kes tarbivad oma tervisliku seisundi tõttu mingeid legaalseid ravimeid, mis aga aitavad saavutusvõimet tõsta ja on seetõttu tippsportlaste jaoks keelatud ainete nimekirjas," rääkis Port. "See on muidugi keeruline teema, sest siis tekib küsimus, kas me peaksime neid ravimeid tarvitaval rahvasportlasel taolistel üritustel - mis iseenesest on mõeldud elukvaliteedi parandamiseks - osalemise ära keelama?"

Rahvaspordi mõistes kõige problemaatilisemaks peab Port aga nn naabrist-parem põhimõttel dopingaineid tarvitavaid kodanikke. "Nad ei suuda tavalise treeninguga soovitud tulemusteni jõuda ning hakkavad siis otsima teistsuguseid lahendusi. Jah, tulemused võivadki lühiajaliselt paraneda, kuid mille arvelt? Lõpuks on see petuskeem, millega valetad nii sõpradele kui ka iseendale."