Soomlased on nii suured hokihullud, et isegi vutilegend Jari Litmanenil pole pääsu ja tal tuleb uisud alla panna. Foto: JOOSEP MARTINSON
Spordivaria
19. august 2015, 16:53

Litmanen tuleb Tallinnas väljakule …aga uiskudel

Nõmme Kalju on aastaid üritanud oma meeskonda meelitada klubi treeningutel osalenud Tallinnas elavat Soome kõigi aegade parimat jalgpallurit Jari Litmaneni.

Sel laupäeval kell 15 näebki Litmaneni Tallinnas väljakule tulemas. Tõsi, tegemist on jäähokiga ja jutt käib Tondiraba jäähallis toimuvast heategevuslikust hoki-show’st „Hoki aitab”.

Selles, et Litmanen on tugev ka hokis, võis veenduda novembris, kui ta Rootsi-Soome staaride heategevusmängus realiseeris oskuslikult karistusviske. Aga veel enam, poisina oli ta väga lähedal hoki kasuks otsustamisele. Kuni 14-aastaseks saamiseni tegeles Litmanen paralleelselt jalgpalli ja jäähokiga. „Minu jaoks oli jäähokiga lõpetamise otsus raske, sest see meeldis mulle. Palju normaalsem olnuks valida hoki, sest ilmastikutingimused, traditsioonid ja ajalugu rääkisid hoki kasuks, aga jalgpall oli mul rohkem südames. Jalgpalli oli lihtne valida, kui ma pidin kahe ala vahel valima, aga ikkagi oli raske hokimängimine lõpetada,” rääkis Amsterdami Ajaxiga meistrite liiga võitjaks tulnud Litmanen 2012. aastal Amsterdami filmifestivali ajal antud intervjuus.

Litmanen kuulub Soome jäähoki show-meeskonna Pietarinkadun Oilers koosseisu. Koos Soome vutikuulsusega on jääl rokkbändi Leningrad Cowboys liikmed, aga ka Soome endised hokikuulsused, viiekordne Stanley Cupi võitja Esa Tikkanen ja korra Stanley karika võitnud Jere Lehtinen, ning vormelipiloot Mika Salo.

Vähem nimekas pole soomlastele vastu astuv Tondiraba All Starsi koosseis: kaitseliinis tegutsevad legendaarse Nõukogude Liidu koondise viisikukaaslased Vjatšeslav Fetissov ja Aleksei Kassatonov. Ehk siis hokiajaloo kõige legendaarsema viisiku kaitsepaari näeb taas koos mängimas.

Esiründekolmikusse kuuluvad aga Narvas sündinud, kuid Soome hokikoondisega maailmameistriks tulnud Leo Komarov, Paides sündinud ja Soome noortekoondist esindanud Siim Liivik ning Eesti praegune parim hokimees Robert Rooba. Paremate asjaolude korral võinuks tegemist olla Eesti koondise hetke esiründekolmikuga. Paraku saab sellist kolmikut näha küll vaid show-mängus.

„Sellist staaride paraadi pole Eestis jääl korraga veel nähtud,” ütleb Eesti Jäähoki Liidu juht Rauno Parras. Ta usub, et küllap naudivad nüüdsed staaridki võimalust maailmakuulsustega ühel jääl olla.

Hoki-show korraldajad annetavad kolmveerandi piletitulust Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidule ning seda kasutatakse tugikeskuse teenuste rahastamiseks ja Tallinna lastehaigla onko-hematoloogiaosakonna jälgimismonitori ostmiseks.

Hokiüritused algavad Tondiraba hallis laupäeval juba kell 10, vaata programmi lähemalt aadressilt hokiaitab.ee.