Janar SooFoto: MATI HIIS
Korvpall
21. august 2015, 16:46

Janar Soo kiire elu: teisipäeva õhtul telefonikõne, 48 tunni pärast Itaalias trennis koos Kaukenase ja Lavrinoviciga (1)

Korvpalluri Janar Soo telefon heliseb teisipäeva õhtul kell seitse. Järgmisel päeval on ta kell neli juba lennujaamas. Sihtkohta Itaaliasse jõudes liitub 24aastane Soo Saapamaa ühe parima korvpallimeeskonna treeninglaagriga.Soo sattus Itaaliasse Players Group agentuuri kaudu. Väidetavalt oli lõppenud hooaja Serie A (Itaalia kõrgliiga – toim.) finalist Pallacanestro Reggiana küsinud, kas noormees saadaval on. "Meeskond ise uuris, kas ma olen vaba ja kas saan tulla," rääkis Soo Õhtulehele."Esimesed muljed on päris head. Kõik on sõbralikud, toredad ja avatud nagu lõunamaalased ikka. Loodus on ilus, treenerid ja treeningud professionaalsed."

Palle veel kätte ei võeta

Ligi kahemeetrine Soo läbis Itaaliasse jõudes meditsiinilise kontrolli. Tööd on tehtud jõusaalis ning laagri algusega käib käsikäes ka kõikvõimalikud testid ja mõõtmised. Pallitreeningutega alustatakse pühapäeval.

"Nemad alles alustavad treeningutega, aga mul on veidi lihtsam, sest olen tänu suvele koondise ja Rapla juures heas vormis," räägib Eesti koondise kandidaatide sekka valitud ning B-koondises Taani vastu mänginud Soo.

Treeninglaagrisse sõitis Reggio Emilia linna meeskond piirkonna mägisemasse piirkonda, 700 meetri merepinnast kõrgemal asuvasse Castelnovo Monti väikelinna.
"Kümme päeva on siin laager, siis lähme tagasi Reggio Emiliasse. Treenime seal ja peame paar sõprusmängu," rääkis Soo.

Nii tagaliinis kui ka ääremängija positsioonil Eesti meistriliigas tegutsenud Soo testiperiood lõpeb turniiriga 11.-12 septembrini, kus Reggio Emilia vastasteks on kohalikud konkurendid Veneetsia ja Cantu ning Hiinast külla saabuv Shanghai Sharks.

Treeneri jaoks on eestlane juba meeskonna osa

"Tulin siia suure ärevusega ja eesmärgiga anda endast parim, saada kogemusi. Ega iga päev ei tule võimalust Euroopa TOP 20 klubiga treenida. Kui pakutakse, tuleb minna! Äkki jään turniiril kellelegi silma? Praegu käin trennis, ei mõtle otseselt selle peale ja elan päev korraga," sõnab Soo.

Soo uue hooaja eel potentsiaalsetest kosilastest rääkida ei taha. "Kehtivat lepingut hetkel ei ole," kõlab diplomaatiline vastus.

"Eile ütles treener, et olen meeskonna osa. Kui teen hästi, siis kiidab, kui halvasti, siis ütleb vastavalt," ei anna sealne loots Massimiliano Menetti eestlasele armu.

Soo on vähemalt järgnevad nädalad ääretult esindusliku võistkonna osa: laagris on leedukad Darjuš Lavrinovic, Rimantas Kaukenas, itaallane Stefano Gentile ja valgevenelane Vladimir Veremejenko. "Kolm meest (Pietro Aradori, Amedeo Della Valle ja Achille Polonara – toim.) on Itaalia koondisega ära, nende asemel kutsuti."