PEETER BECKERFoto: ALDO LUUD
Spordivaria
23. august 2015, 17:33

Aerutamiskoondise peatreener MMist: totaalne läbipõrumine neljasel (1)

Milanos lõppesid pühapäeval aerutamise maailmameistrivõistlused, kus eestlaste laeks jäi 11. koht, mille saavutas 500 meetri distantsil kahesüst Kaspar Sula – Tarmo Tootsi.

Tootsi ja Sula võtsid koos kahesüstal võistlusest osa alles kolmandat korda ning seega võib B-finaali teist kohta pidada korralikuks tulemuseks. B-finaalis jäädi alla vaid Slovakkia paatkonnale, kaotust 0,729 sekundit.

Koondise noorim liige Joosep Karlson pääses ühekanuul 500m B-finaali, kus sai kuuenda koha. Kokkuvõttes andis see talle MM-il 15. tulemuse. Ühekanuu 5000m oli Karlson 16. ja 1000m C-finaalis viies.

Aerutamiskoondise peatreeneri Peeter Beckeri sõnul jättis kogu MM-ile templi neljasüsta põrumine, kelle laeks jäi vaid eelsõit. Tiitlivõistluse eel oli eesmärgiks seatud koht esikümnes, mis oleks taganud pääsu olümpiamängudele.

"Totaalne läbipõrumine neljasel," ütles Becker. "Kristjan Oras ei pidanud suurvõistluse pingele vastu. Kui pead 400m ühte meest lihtsalt kaasas kandma, siis on raske. Oli ka ebaõnne, sest kaks sajandikku jäi paatkonda lahutama edasipääsust. Siis oleks kõik veel lahtine olnud."

Neljasüstal seega rohkem variante olümpiale saada pole. Järgmiseks hooajaks on seatud eesmärk püüda olümpiapääset kahe- ja ühesüstal, mis saab aga olema äärmiselt raske. Kahesüst Sula – Tootsi suutis lõppenud MM-il Eesti parimana sõita 11. kohale 500 meetris, ent 2016. aasta olümpial on kavas vaid 200 ja 1000m distantsid.

Ühtlasi kahanes MM-i järel Eesti koondis viielt liikmelt kolmele. Pääsu eest olümpiale jäävad võitlema Kaspar Sula, Tarmo Tootsi ja Kaarel Alupere.

Olümpiapileti tagaks 1000m distantsil Euroopa tsooni kvalifikatsioonivõistluse võitmine, wild-card'i on võimalik taotleda, kui suudetakse 2016. aastal Euroopa meistrivõistlustel head tulemust näidata. Eestlaste uks Rio olümpiakanalile pääsemiseks pole veel päris kinni löödud.