Ott TänakFoto: VESA MOILANEN
Auto-Moto uudised
24. august 2015, 07:00

Ott Tänak asfaldil ei üllatanud (2)

Saksamaa MM-rallil võtsid kolmikvõidu Volkswagenid. Kaks suuremat eksimust teinud Ott Tänak sai kaheksanda koha.

Eesti esiekipaaži Tänak-Raigo Mõlder jaoks kujunes hooaja esimene tõeline asfaldiralli ennustatult õpetlikuks katsumuseks. Viimati 2012. aasta lõpus kõval pinnasel WRC-autot taltsutanud mehed eksisid kohe avakatsel ning teelt väljas käies kaotatud ligi 20 sekundit andsid aimu, et üle oma võimete pingutada pole mõistlik.

Tänak-Mõlder jätkasid rallit tasa ja targu – järgmise pooleteise päevaga näidati esikümne teise poolde jäävaid katseaegu (parimal katsel oldi viiendad) ja lõpuks tõusti üldarvestuses seitsmendaks. Kõrgema koha püüdmine oli keeruline, sest ees oli meeskonnakaaslane Elfyn Evans, kel asfaldil sõitmisel rohkem kogemust, ning pigem näis tõenäoline, et eestlastest tõuseb mööda MM-tabelis kolmandat kohta hoidnud Mads Östberg, kes iga mööduva katsega kiirust kogus.

Ilmselt oleks norrakas niikuinii Tänaku koha haaranud, ent saarlane tegi töö kollegi eest ära – kuulsal tankitõketega ääristatud Panzerplatte katsel sõideti taas teelt välja ning kahjustati starterit. Pärast pooltteist minutit pusimist saadi auto küll taas käima, ent seis oli selge – seitsmes koht läinud, üheksas kindlalt selja taga. Nõnda sai Tänak neljal pühapäevasel katsel sõita kindla peale, koguda asfalditunnetust ja katsetada uusi seadistusi. Tasuks neli punkti, mis jätsid eestlase MM-arvestuses kohale, kuid vahe Kris Meeke'iga on vaid kaks silma. Evans on seitsme punkti kaugusel.

Kolmikvõidu teenisid Saksamaal Volkswageni piloodid. Autotootja koduralli võitis valitsev maailmameister Sebastien Ogier, kes edestas Jari-Matti Latvala 23 sekundiga ja Andreas Mikkelseni pea kahe minutiga. Ühtlasi tähendas tulemus, et tänavuse MM-tiitli võidab üks neist kolmest – kui neljalt rallilt on saadaval on veel potentsiaalselt 112 punkti, on Ogieri eduseis Latvala ees 93 silma. Norrakas Mikkelsen jääb maha 109 punktiga.
Järgmise MM-etapina on kavas 10. septembril startiv Austraalia ralli