19 punkti visanud Siim-Sander Vene võttis suurima rünnakuraskuse jälle enda kanda.Foto: ALAR TRUU
Korvpall
26. august 2015, 23:54

Lisatud päeva teise mängu tulemus!

Hea, et korvpalluritele näljatunne sisse jäi! (2)

Eesti korvpallikoondis oleks lõhanud EMi eel ühe suurema üllatuspommi, kui alistanuks Zagrebis Horvaatia. Lõpu eel juhiti 63:62 ja võimalusi oli ka enamaks, kuid kontrollmängus tuli siiski vastu võtta 63:66 kaotus. Kõva mäng oli tulemusest olulisem.

Kui eestlased olid eelmisel võõrsil peetud kontrollvõistlusel Tbilisis saanud kahes esimeses mängus suured kaotused, rõhutati, et ei tohi laskuda masendusse, vaid panna neist kohtumistest kõik vajalik kõrva taha, õppida ja püüda edaspidi paremini. Sest õiged mängud algavad 5. septembril. Samamoodi tuleb suhtuda tänasesse allajäämisse.

Vahest ongi hea, et Eesti koondis võitu ei võtnud. Emotsiooni kasvatanuks see kindlasti kõvasti, aga EM-mängude huvides oli olulisem, et Euroopa tippmeeskonnaga saadi hea heitlus. Ning viimastel minutitel korraldati päris palju rünnakuid nõnda, nagu ei tohi mängida. Seega on kaks selgelt positiivset asjaolu: 1) eestlased kogesid taas kord olukordi, mille tekitamine EM-mängudel Riias pole enam soovitatav; 2) kaotuse järel jäi mängijatesse näljatunne – võidunälg sai niisuguse kohtumisega ainult suureneda.

Horvaatia oli sel suvel võitnud seni kõik kuus mängu ning kohtumise eel selge soosik. Seejuures alistati kümmekond päeva tagasi Kaunases kindlalt Türgi (74:66) ja Leedu (72:59).

Ent Eesti alustas julgelt ja võitles kui võrdne võrdsega. Teise veerandi alguses lasti üheksapunktiline vahe sisse, lisaks sai Janar Talts juba neljanda vea, kuid ometi liikusid eestlased Siim-Sander Vene ja Joosep Toome vedamisel lähemale ning vaheajavileks seadis Tanel Kurbas jalule viigi 38:38!

Võis karta, et võõrustajad püüavad teisel poolajal „korda majja lüüa", Eesti jäigi vahepeal seitsmeks minutiks kuivale, kuid kõva kaitse hoidis halvima ära ja 10:1 spurdiga oli tasakaal taas jalul. Horvaate sunniti palju eksima ning kui lõpus oma võimalused ära kasutatuks, tulnuks võit koju.

Üks asjaolu teeb küll ärevaks, ja treeneritebrigaad peab sellele leidma lahenduse – tasavägiste mängude lõppudes ei suudeta heade viskekohtadeni jõuda. Tbilisis juhiti Läti vastu 70:64 ja võideti 70:69, Tallinnas Hollandi vastu 60:52, kuid võideti 60:58 (viimane korv visati 7.37 enne lõppu!). Nüüd pääseti küll viimasel paaril minutil seisult 59:62 juhtima, kuid pallikaotuste või lootusetu viskega lõppenud rünnakuid oli mitu tükki.

Homme kohtub Eesti Iisraeli ning ülehomme Bosnia ja Hertsegoviinaga, kelle tänase omavahelise matši võitis Bosnia 80:79.