LADAÄSSAD: Janar Tänak (paremal) ja Janno Õunpuu oma kätetööna valminud masinaga.Foto: Alar Truu
Auto-Moto uudised
27. august 2015, 11:29

Eesti kiireim* Lada kuulub Tänakute perekonnale (10)

Žigulid pole ainult nõukaaegsed reliktid, millega pensioniealised taadid teiste liiklejate meelehärmiks maanteekilomeetreid mõõdavad. Nende roolis võib näha ka noori mehi nagu 21aastane Janar Tänak, Eesti esiralliässa Oti onupoeg, kes aastase vaeva järel on valmis saanud ilmselt Eesti kiireima Lada.

Selle tiitli võib Tänakule ja tema kaardilugejale Janno Õunpuule anda pärast nädalavahetusel Tallinna rallil võetud klassivõitu. „Hetkel on meil veel vana mootor, viimati oli sel vist 140 hobujõudu. Aga Tartu ralliks peaks tulema uus ja palju võimsam – loodaks 160 vähemalt sealt välja saada, kui mitte rohkemgi," rääkis Tänak sõiduriistast.

Tõsi, kiirendusvõistlustel on Eestis nähtud mitu korda võimsaimaidki masinaid, ent kurvilistel teedel jääksid nood ilmselt ralliautole alla. Seda muljetavaldavam, et suuresti on tegu olnud kahe mehe projektiga. „Põhiliselt ehitasin ise koos kaardilugejaga," räägib Janar. Kaasa aitasid ka OT Racing meeskonna mehhaanikud ning ülevaatajaks oli piloodi onu, Oti isa Ivar Tänak. „Tänu temale on see masin nii hea ja näeb nõnda korralik välja. Igal veal, mille me tegime, käis ta näpuga järel ja näitas, et see ei tohi nii jääda, tuleb ringi teha."

Lada pandi garaaži seisma pärast mullust Rally Estoniat ja kulus aasta aega nokitsemist, et see praegusesse seisu saada. „Viimased nädalad sai ikka ööd läbi tööd tehtud, et kindlasti Tallinna ralliks valmis jõuda," muigas Janar Tänak.

Noormehe sõnul oli nende algne plaan vaid enda Lada üles vuntsida. Ent mida rohkem käsitööna valmistatud detaile masinale külge sai kruvitud, seda rohkem hakkas südametunnistus kripeldama. „Kuna me disainisime kõik need jupid ise, siis otsustasime, et mis siin ikka, pakume teistele ka. Alguses oli ikka mõte, et ei tea, kas ikka tahaks, kui kõik teised Ladad samasugused välja näeks, aga lõpuks sain aru, et tegelikult oleks see ju äge. Mingil määral saab sellega ju raha teenida."

Kuidas on Janari suhted onupoeg Otiga? „Mida rohkem ma talt abi saan, seda kindlamalt ennast tunnen," räägib Janar, et MM-sarjas kihutava sugulase nõuanded kuluvad alati marjaks ära. Ka Tallinna rallil uuris ta kiiruskatsete vahel nutitelefonist, kuidas Otil Saksamaa etapil läheb. „Kui tal midagi juhtub, on mu päev ka suhteliselt metsas."

Kuigi Otist kuus aastat noorem Janar sõidab rallit hobikorras ja kuulsa onupoja jälgedes käia ei plaani, pole mõtet varjata, et terve Tänakute suguvõsa on bensiiniaurudest ja kruusatolmust läbi imbunud. „Ralli on ikka veres, see rahustab. Kui päev on muidu metsa läinud, siis ralliautosse istudes muutub kõik jälle heaks," muigab Janar.

*Masin, mis ei ole mõeldud ainult sirgjoones sõitmiseks vaid ka kurvide läbimiseks.