Anastassia Morkovkina ja naiste koondise peatreener Keith BoanasFoto: Teet Malsroos
Jalgpall
28. august 2015, 21:41

Legendaarne Morkovkina tõmbas koondisekarjäärile joone alla: tundub uskumatu, kui palju ma andsin oma 34 eluaastast koondisele (4)

Tänane Eesti naistekoondise 1:0 võit Läti üle oli tähtis, sest nii sai meie legendaarne ründaja Anastassia Morkovkina ilusa emotsiooniga oma koondisekarjääri lõpetada. Tema saagiks jäi 75 mängu ja 40 väravat. Muljetavaldav.

34aastane Morkovkina lõpetas koondisekarjääri tegelikult kolm aastat tagasi, ent peatreener Keith Boanas moosis teda kogu selle aja oma 75., hõbemärgi väärilisele mängule tulema. 

Läti vastu rassis meie läbi aegade suurim väravakütt ääreründajana 90 minutit, kuni vahetati sümboolselt 17aastase debütandi Annaliis Strigini vastu aplausi saatel puhkama. Ülev hetk tõi, mis seal salata, päevakangelasele pisaragi silma.

"Kusjuures mõtlesin alguses, et mängin rahulikult, pingevabalt ära selle mängu," sõnas Morkovkina erilise mängu järel. "Samas, kui täna ärkasin, siis tundsin, et pinge oli sees. Natuke olin isegi närviline.

Aga kui läksin platsile, võistkond toetas ja närvitunne kadus ära. Tahtsin väga täna värava lüüa, võib-olla isegi liiga palju. Samas kõige tähtsam oli võit ja olen uhke tüdrukute üle.

Soovin neile edu ja loomulikult tulen Leedu mängu vaatama, hoian pöialt ja karjun tribüünil. Ma ei lase niisama seda Balti turniiri mitte võita." 

Morkovkina debüteeris rahvuskoondises aastal 1997 ning oli selle regulaarne liige aastani 2012 ehk ühtekokku 15 aastat. "Kui mõelda, mitu mängu aastas ja mitu aastat... Tundub uskumatu, kui palju ma andsin oma 34 eluaastast koondisele," õhkas ta, kuid lisas, et ei kahetse kolme aasta tagust otsust 31aastasena koondisekarjäärile joon alla tõmmata. 

"Lõpetasin, sest oli väga raske klubis mängida, töötada ja koondist esindada," põhjendab legendaarne ründaja toonast otsust. "Tahan igalpool anda endast kõik. Oli vaja valida millegi vahel, kannatas koondis. Mul on väga kahju, aga tean, et meil on olemas noorte näol hea järelkasv."

Kui paluda Morkovkinal midagi oma pikast koondisekarjäärist välja tuua, teatab ta rõõmsalt, et see on teadatuntud raske küsimus. "Kusjuures, kui hakkan meenutama, tuleb meelde peaaegu iga värav, mis ma olen löönud. Kas see on uskumatu või mitte, aga ma mäletan kõike.

Iga värav on tähtis! Ükskõik, kus kohas: trennis, mängus, koondisemängus. Sest kui sa ei löö trennides, ei löö sa mängudes. Kui ma löön värava, siis ma alati tähistan. Võite treenerite käest küsida," ütleb ta lõbusalt.

Kui rahvuskoondise sinise särgi riputas Morkovkina juba ammu varna, siis Pärnu JK eest jätkab ta väravate kõmmutamist. Selgi hooajal leiab tema nime naiste meistriliiga väravalööjate edetabeli tipust. Ta on löönud tänavu 26 väravat ja lõppu ei paista tulevat.

"Kõik sõltub tervisest," sõnab ta oma tuleviku kohta klubijalgpallis. "Vanasti mõtlesin küll niimoodi, et aasta-kaks-kolm. Nüüd, kui olen 34, mõtlen mäng-kaks-kolm-pool aastat, kuidas tervis vastu peab.

Kõik ei sõltu ainult sinust, keegi võib sind ära niita, sulle trauma teha. Mängisin ära praegu mängu, jumal tänatud, saame minna edasi. Samamoodi oli küsimärgiga tänane koondisemäng, sest meil oli mäng Levadiaga. Ütlesin Keithile ka, et mängime ära, vaatame, kui jään ellu, siis on kõik korras."

Tänase Läti mängu kohta ütles ta järgmist: "Ütlen ausalt, päris raske oli. Nemad tundusid alguses väga võimsad ja kiired. Aga samas on võita, eriti neid, alati hea tunne. Ma teen alati absoluutselt kõik, et lätlasi neid."