Margus Hunt.Foto: AFP / Scanpix
Spordiblogi
3. september 2015, 07:00

Viljar Voog | Margus Hunt seisab ameerika jalgpalli karjääri ristteel, täna õhtul toimub tähtis mäng (3)

Kas Margus Hundi karjäär ameerika jalgpallurina jätkub Cincinnati Bengalsi ridades? Tõenäosus anda õige vastus on sama suur, kui vastata küsimusele „kull või kiri?"

Ööl vastu homset peab Bengals viimase hooajaeelse treeningmängu, kui külastatakse Indianapolis Coltsi. Tegu võib olla Margus Hundi viimase mänguga Cincinnati särgis, aga täpselt sama tõenäoline on, et ta kannab Ohio klubi oranž-musta terve tänavuse hooaja.

Bengalsi hingekirjas on praegu 75 mängijat, ent laupäeva pärastlõunaks (Eesti aja järgi kell 23) saavad neist 22 hundipassi. Just siis kukub profiliigas NFL tähtaeg, mil meeskonnad peavad teatama need 53 jalgpallurit, kellega minnakse vastu tänavusele põhihooajale. Hunt on umbes-täpselt piiri peal, ent kummal pool joont, ei oska keegi täpselt hinnata.

Faktid eestlase hetkeseisu kohta on järgmised: Cincinnati klubil on praegu viis kaitseliini ääremängijat (defensive end) ehk täpselt sama palju, kui mahtus mullu 53 mehe sekka. Samas on hooajaeelsetes kohtumistes sel positsioonil väga edukalt mänginud ka keskkaitsja (defensive tackle) Marcus Hardison ja liinitagune kaitsja (linebacker) Chris Carter. Kui Bengalsi treenerid otsustavad, et nood mehed on piisav varuvägi, võidakse hooajale vastu minna vaid nelja puhtakujulise liini äärekaitsjaga ja see oleks Hundi jaoks halb uudis.

Bengalsi esimesed kolm valikut sel positsioonil on raudkindlad – tänavu meeskonda naasnud Michael Johnson, tema peamine abimees Carlos Dunlap ning veteran Wallace Gilberry. Paremusjärjestuse neljandale kohale peavad võitlust teist aastat NFLis mängiv Will Clarke ja kolmandat hooaega Bengalsisse kuuluv Hunt. Klubi senine praktika on olnud, et peaaegu igale mängijale antakse enda tõestamiseks kolm aastat, ent kui tuleb teha raske valik Clarke'i ja Hundi vahel, ütlevad külmad kalkulatsioonid, et eelise saab jänki – on ta ju meie mehest lausa neli aastat noorem! Samas toovad mitmed eksperdid välja, et Hundi-laadsest füüsilisest talendist loobumine oleks ebaloogiline samm.

Mõlemad mehed saavad oma tähtsust meeskonnale tõestada täna õhtul Coltsi vastu – traditsiooniliselt on viimane hooajaeelne mäng varumeeste päralt. Kui Bengals ka Hunti põhikoosseisu jätta ei otsusta, ei tähenda see, et ta karjäär NFLis läbi on.

Tõenäoliselt sooviks klubi eestlast palgata harjutusmeeskonda, kust tal on hooaja jooksul veel võimalus esindusrivistusse murda. Samas võiksid meie vägilast siis kosida aga teisedki tiimid ning vähemalt varumeheks sooviks mõni 31 NFLi klubist Hunti kindlasti. Ideaalis koputaksid ta uksele kas Dallas Cowboys või eriti Houston Texans – seni visiitabielu elanud Hunt saaks kolida kaasa Heatheri juurde Texasesse ning kodune miljöö aitaks kindlasti kaasa ta edasisele arengule jalgpallurina.