TŠEMPIONID: Prantsusmaa võitis kaks aastat tagasi riigi esimese korvpalli EM-kulla, kui finaalis alistati 80:66 Leedu.Foto: SPORTIDA/SIPA
Korvpalli EM 2015
3. september 2015, 09:59

Kes ja miks on EMi soosikud? (2)

Laupäeval algava korvpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri soosikute ring on lai ning kindlat favoriiti pole. Toome siiski välja viis koondist, kelle vahel medalid kõige tõenäolisemalt 20. septembril Lille'is jagatakse.

Prantsusmaa

Kaks aastat tagasi Sloveenias esimest korda EMi võitnud prantslased on vahest suurimad soosikud tänavugi, kuna peatreener Vincent Collet on koondisesse saanud kõik parimad Gallia kuked.

Maailma tugevaima korvpalliliiga NBA mehed Tony Parker, Nicolas Batum, Rudy Gobert ning Euroliiga staar Nando De Colo on kõrge kvaliteediga mängumehed. Kui sageli ei tähenda nimede poolest kõlav koosseis ilmtingimata edu, siis 2013. aasta EMil tõestasid prantslased, et neid selline probleem ei kummita.

Tiitlikaitsjatel pole näiliselt nõrka kohta – korvi all ootab vastaseid 234 cm siruulatusega monstrum Gobert, mängu juhib osav Parker ning äärel kollitab vastaseid Batum, kes on viimasel kahel aastal olnud prantslaste liider.

«Arvan, et EM-koondis on Prantsusmaa läbi aegade parim. Meid pole kunagi varem favoriitideks peetud, kuid oleme nüüd valmis seda koormat kandma. Hispaania oli viis-kuus aastat Euroopa korvpalli tipus, nüüd on meie kord!» ütles Parker.

Hispaania

Kümnendi alguses Euroopa korvpalli domineerinud Hispaania pole suutnud eelmistel suurturniiridel sarnast hoogu näidata. Tunamullusel EMil lepiti pronksiga, mullusel kodusel MMil kaotati veerandfinaalis Prantsusmaale. Favoriitide seast Hispaaniat siiski eemaldada ei tasu.

Nagu prantslastel pole ka Sergio Scariolo hoolealustel näiliselt nõrka kohta. Tagaliini juhivad kevadel Madridi Realiga Euroliiga võitnud Sergiod – Llull ja Rodriguez. Eesliinis võitlevad eelmisel hooajal NBAs head minekut näidanud Chicago Bullsi duo Pau Gasol - Nikola Mirotic ning Reali mees Felipe Reyes, kellel on kuratlikult hea nina ründelauapallide peale.

EMiks ettevalmistumisel on Hispaania pidanud seitse kontrollmängu, mis on kõik võidetud. Tõsi, ühegi eeldatava soosikuga Scariolo juhendatavad kohtunud pole.

Serbia

Eelmise sügise MMil üllatas Serbia korvpallisõpru hõbedaga ning finaali esimesel veerandajal tundus korraks suisa, et serblased võivad USA tiitlist ilma jätta. Lõpuks tuli Serbial siiski vastu võtta 92:129 kaotus.

Serbia koondise EM-tuumik on küllaltki sarnane MM-koondisega. Puudu on vaid põhikeskmängija Nenad Krstic, kes vigastas Türgi meistrivõistluste finaalseerias rängalt põlve.

Peatreener Aleksandar Djordjevici sõnul on meeskonna tähtsaimaks palluriks mängujuht Miloš Teodosic (Moskva CSKA), kes on kontrollmängudes olnud heas hoos. «Teodosici platsil olemisega muutub meie mäng atraktiivsemaks. Kui pall on tema käes, on meeskond palju enesekindlam,» kiitis Djordjevic.

Suvel Kreeka hiiu Ateena Panathinaikose etteotsa määratud Djordjevicilt küsiti augusti keskel, milline tulemus EMilt teda rahuldaks. «Kuld,» oli endine tipp-pallur resoluutne.

Kreeka

Raudse kaitsejoonise poolest tuntud Kreeka saab EMil arvestada kõikide tähtsamate palluritega. Nii kuuluvad peatreener Fotis Katsikarise valikusse kõik Kreeka NBA mehed – Kostas Koufos, Nick Calathes, Giannis Antetokounmpo ja Kostas Papanikolaou.

48aastane juhendaja teab, et EMil ei saavutata edu kõlavate nimedega. Katsikarise uskumuse kohaselt võidetakse turniire hirmkõva kaitsega. Samuti pole lootsi sõnul ükski pallur meeskonnast tähtsam.

Kreeka koondis on individuaalselt meisterlik, hea sisekliima ning pika ja kvaliteetse pingiga. Samas on vähemalt sama tugevad meeskonnad Prantsusmaal, Hispaanial ja Serbial, mistõttu ei saagi kellelegi kulda ja karda enne EMi kaela riputada.

Horvaatia

Hiljuti kontrollturniiril napilt Eestit võitnud Horvaatia oli eelmisel EMil neljas ja kuulub soosikute ringi tänavugi. Samas ei saa Velimir Perasovici hoolealuseid pidada kullapretendentideks, sest koosseisus on üks suur nõrk koht.

Nimelt puudub Horvaatial kvaliteetne mängujuht. Põhimehe Roko Ukici karjäär on viimastel aastatel käinud allamäge, ent sellest hoolimata pole keegi suutnud teda pingile tõrjuda. EMi eel langes trauma küüsi eeldatav põhimängujuht Oliver Lafayette, kes vigastas sõprusmängus Saksamaa vastu põlve. 

Küll panevad Horvaatia särgi selga Euroliiga staarid Ante Tomic ja Dario Saric ning NBA mehed Bojan Bogdanovic ja enesekindel Mario Hezonja, kes oli tänavuse NBA draft'i viies valik. Kui lisada pingilt tulevad Krunoslav Simon ja Luka Zoric, ongi Horvaatial koos vägev löögirusikas, kellega saab medalit jahtida.