Andorra jalgpallikoondisel on säilinud teoreetiline võimalus jõuda EM-finaalturniirile. Selleks tuleb allesjäänud neli matši võita. Andorra on Gibraltari kõrval ainuke meeskond, kes seni kõik matšid kaotanud.Foto: PASCAL PAVANI
Jalgpall
3. september 2015, 13:44

Isegi Gibraltar ja Andorra võivad EMile jõuda, Serbia ainsana audis (2)

Jalgpalli EM-valiksarjas on pidamata nelja vooru jagu kohtumisi. Hetkel keegi veel järgmisel suvel Prantsusmaal toimuvale finaalturniirile kohta taganud ei ole, aga juba täna õhtul, kui toimub üheksa kohtumist, võib olukord sel rindel muutuda.

Vaatame tabeliseise ning selgitame, mis võib lähema kuue päeva jooksul valikgruppides juhtuda. Ainus riik, kel puuduvad isegi teoreetilised šansid EM-finaalturniirile jõuda, on distsiplinaarkaristuste tõttu -2 punkti peal paiknev Serbia. Isegi San Marinol, Andorral ja Gibraltaril on võimalused olemas.

A-alagrupp: Island 15, Tšehhi 13, Holland 10, Türgi 8, Läti 3, Kasahstan 1. 7. voor: Tšehhi - Kasahstan, Holland - Island, Türgi - Läti. Konarlikult esinenud Holland kohtub kodus Islandi ja võõrsil Türgiga. Otsepääsme püüdmiseks vajab mullune MM-pronks kahte võitu.

B-alagrupp: Wales 14, Belgia 11, Iisrael 9, Küpros 9, Bosnia ja Hetsegoviina 8, Andorra 0. 7. voor: Belgia - Bosnia ja Hertsegoviina, Küpros - Wales, Iisrael - Andorra. Wales omab trumpe, aga seis on lahtine. Kõige kehvemas olukorras on Küpros, kes on Andorraga juba mõlemad mängud ära pidanud.

C-alagrupp: Slovakkia 18, Hispaania 15, Ukraina 12, Valgevene 4, Makedoonia 3, Luksemburg 1. 7. voor: Luksemburg - Makedoonia, Ukraina - Valgevene, Hispaania - Slovakkia. Kui Ukraina tahab tõusta kahe sekka, tuleb tal teisipäeval võõrsil Slovakkiast punktilisa hankida.

D-alagrupp: Poola 14, Saksamaa 13, Šotimaa 11, Iirimaa 9, Gruusia 3, Gibraltar 0. 7. voor: Gruusia - Šotimaa, Saksamaa - Poola, Gibraltar - Iirimaa. Kõige tõenäolisemalt täpselt sellises järjestuses alagrupp ka lõpeb.

E-alagrupp: Inglismaa 18, Šveits 12, Sloveenia 9, Eesti 7, Leedu 6, San Marino 1. 7. voor: Eesti - Leedu, San Marino - Inglismaa, Šveits - Sloveenia. Kui Inglismaa alistab laupäeval San Marino, on nad finaalturniiril. Eesti peab mängus püsimiseks alistama nii Leedu kui ka Sloveenia.

F-alagrupp: Rumeenia 14, Põhja-Iirimaa 13, Ungari 11, Fääri saared 6, Soome 4, Kreeka 2. 7. voor: Fääri saared - Põhja-Iirimaa, Kreeka - Soome, Ungari - Rumeenia. Vähetõenäoline, et esikolmik oma positsioonid loovutab, aga kes täpselt saab millise koha, on väga lahtine.

G-alagrupp: Austria 16, Rootsi 12, Venemaa 8, Montenegro 5, Liechtenstein 5, Moldova 2. 7. voor: Venemaa - Rootsi, Austria - Moldova, Montenegro - Liechtenstein. Kui Venemaa laupäeval kodus Rootsist jagu ei saa, võib nende olukord ärevaks muutuda. Austira ja Rootsi seis on turvaline.

H-alagrupp: Horvaatia 13, Itaalia 12, Norra 10, Bulgaaria 8, Aserbaidžaan 4, Malta 1. 7. voor: Aserbaidžaan - Horvaatia, Bulgaaria - Norra, Itaalia - Malta. Võtmemänguks on tänane Bulgaaria - Norra. Horvaatia ja Itaalia olukord turvaline.

I-alagrupp: Portugal 12, Taani 10, Albaania 10, Armeenia 1, Serbia -2. 7. voor: Taani – Albaania, Serbia – Armeenia. Esikolmik on sisuliselt selge, homne Taani - Albaania matš paneb jõujooni paremini paika.