Erki NoolFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
3. september 2015, 18:31

SUUR SEGADUS: miks väidab Erki Nool, et eilsel Eesti U-21 koondise kohtumisel Hispaaniaga müüdi alaealistele alkoholi? (35)

Olümpiavõitja ja poliitiku Erki Noole sõnul kuulis ta usaldusväärsest allikast, et eilsel Eesti U-21 jalgpallikoondise kohtumisel Hispaaniaga müüdi Lilleküla staadionil alaealistele siidrit. Eesti Jalgpalli Liit lükkab aga tema väite ümber, sest eilsel mängul oli alkoholi müük keelatud.

Noole kirjelduse kohaselt küsisid kaks varases teismeeas poissi eilse mängu vaheajal müüjalt, kas neil on müügil alkoholivaba siidrit. "Ei. Ainult väikse alkoholi sisaldusega," oli vastanud müüja ja siis poistele kraanist topsi märjukesega täis lasknud.

Eesti Jalgpalli Liidu pressiesindaja Mihkel Uiboleht ütles aga, et kolmapäevasel mängul oli alkohoolsete jookide müük keelatud, kuna tegu oli UEFA egiidi all peetava mänguga. "Samuti puudub staadionil viidatud õllekraanid, st joogid kallatakse purkidest. Selle info põhjal tundub esitatud kirjeldus ebaloogiline."

Uibolehe sõnul küsis ta selgitust ka eilsel mängul toitlustusteenust pakkunud Amps cateringilt, kelle esindaja sõnul olid Eesti-Hispaania U-21 kohtumise ajal Lilleküla staadionil müügil ainult alkoholivabad joogid.

Küll aga oli teenindaja ja klientide vahel diskussioon olnud, sest vastavalt Euroopa Liidu toidualasele regulatsioonile on alkoholivabad joogid, mille alkoholisisaldus jääb alla 0,5 mahuprotsendi. "Alkoholivabades jookides võib tõesti väikses vääringus alkoholi sees olla, aga see on seadusega lubatud ja seda saavad alaealised poest ka osta," märkis Uiboleht.

Erki Nool ei soovinud Õhtulehele täpsustada, kelle käest ta väidet kuulis, kuid kinnitas, et ise ta eile Lilleküla staadionil jalgpalli vaatamas ei käinud. "Ütleme siis nii, et tegemist oli tuttavaga,“ märkis Nool ja lisas, et kui tegemist poleks olnud usaldusväärse allikaga, siis ta ei oleks seda teemat oma Facebooki postitanud.

Noole sõnul peaks Eestis üle vaatama alkoholipoliitika ja sotsiaalministeeriumi poolt tehtava teavitustöö. "Me tegeleme alkoholi vastases võitluses valede asjadega. Me raiskame hästi palju energiat, et varjata ja peita ära kõik pudelid. Mis sellest kasu on? Me kirjutame raamatuid, paneme terve linna plakateid täis ja prindime suures koguses trükiseid – neil ei ole mingit mõtet," rääkis Nool, et kampaaniate sihtgrupid ja meetodid on valed.

"Ühiskonnas peaks tõsiselt rääkma, et kõik ööklubid, kes müüvad alaealistele alkoholi, saaks päeva käibe ulatuses trahvi ja järgmisel korral kaotavad litsentsi," arvas Nool.

"Nii nagu Ameerikas on! Kui me olime Ameerikas laagris ja läksime õhtul pubisse, kus pakuti süüa ja alkoholi, siis mul treener oli tol hetkel 44-aastane ja mina olin 30 ja me alati võtsime dokumendid kaasa, et sisse pääseda. Ameerikas on väga lihtne – kui sa ära ei tõesta, kui vana sa oled, siis alkoholi ei saa!" rääkis Nool, kelle hinnangul väheneks alaealiste seas alkoholi tarbimine, kui ka Eestis nii toimitaks.