Pau GasolFoto: Daniel Ochoa de Olza
Korvpalli EM 2015
3. september 2015, 18:10

TOP 10 mängijad, keda EMil jälgida

Korvpalli Euroopa meistrivõistlused algavad juba laupäeval. Kes võiksid olla need suured nimed, kellele tähelepanu pöörata?
1. Pau Gasol (Hispaania)

35aastane Pau Gasol ühelegi korvpallisõbrale ei siin- ega sealpool ookeani tutvustamist ei vaja: 2006. aasta maailmameister, kahekordne Euroopa meister. Gasolil on auhinnakapis ka kaks hõbemedalit olümpiamängudelt ning kaks NBA meistrisõrmust (Los Angeles Lakersiga). 213sentimeetrine Gasol peab lappima Hispaania korvialust, kus pole võimalik kasutada tema venda Marci ning Serge Ibakat.

2. Dirk Nowitzki (Saksamaa)

Kuigi 37aastane Dirk Nowitzki pole oma parimate päevade tasemel, võib tema viskeliigutust võrrelda Andrus Veerpalu klassikasammu autentsusega. Ta on 2011. aasta NBA meister (Dallas Mavericksiga) ja 2007. aasta liiga MVP (põhiturniiri parim mängija- toim.). Sakslane on valitud ka 13 korral NBA tähtede mängule. Koondisesärgis on tal ette näidata pronksmedal 2002. aasta MMilt ning hõbe 2005. aasta Euroopa meistrivõistlustelt.

3. Tony Parker (Prantsusmaa)

33aastane Tony Parker on kõikide Euroopa korvpallifännide suur sõber. San Antonio Spursi legendaarne mängujuht on alati väärtustanud rahvuskoondise esindamist ning oli üks veduritest prantslaste eduloos kaks aastat tagasi. Koondisega on ta lisaks 2013. aasta EM-kullale võitnud ka hõbeda (2011) ja pronksi (2005). Ookeanitaguses NBA-s on ta tulnud meistriks lausa neljal korral.

4. Vassilis Spanoulis (Kreeka)

Kreeka koondise võtmemängijal Vassilis Spanoulisel on sarnaselt Parkeriga turjal 33 eluaastat. Legendaarne tagamängija on tõeline Euroliiga täht – tiitleid on tal ette näidata kolm ning sama palju Final Four'i parima mängija auhindu. Praegune Piraeuse Olympiacose ja endine Ateena Panathinaikose viskekahur on Kreeka meistriks kroonitud kuuel korral. Kreeka koondisega tuli ta Euroopa meistriks juba 2005. aastal, 2009. aastast on ette näidata pronks. 2006. aasta MMil kuulus ta Kreeka hõbedasse koondisesse.

5. Danilo Gallinari (Itaalia)

Itaalia koondise 27aastast ääremängija Danilo Gallinari karjäärile on tihti pidurit tõmmanud vigastused, kuid Denver Nuggetsi (NBA) mees on oma mängu taas leidmas – EMiks valmistumisel viskas ta näiteks Venemaale 32 punkti ja võttis 10 lauapalli. Suuri tiitleid tal oma karjääri jooksul pole ette näidata, kuid 2008. aastal valiti ta Itaalia liiga parimaks mängijaks ning sai Euroliiga tõusva tähe auhinna.

6. Giannis Antetokounmpo (Kreeka)

Kreeka koondise noort tähte Giannis Antetokounmpot on olnud võimalik ka Eesti korvpallisõpradel näha – see juhtus 2013. aastal, mil Eesti U-20 EMi võõrustas. 211sentimeetrine ja 20aastane Antetokounmpo pallib ookeani taga Milwaukee Bucksis ning tema karjäär on seni kulgenud vaid tõusvas joones.

7. Miloš Teodosic (Serbia)

28aastane Serbia koondise mängujuht Milos Teodosic (Serbia) on ainus mees, kes sellest TOP 10-st pole kordagi NBA-s mänginud. See ei vähenda tema saavutusi karvavõrdki. Aastatel 2007-2011 Olympiacoses ja sellest alates Moskva CSKA-s pallinud tagamees on valitud Euroliiga parimaks mängijaks ning vedas koondise möödunud aastal maailmameistrivõistlustel finaali, kus jäädi alla USA-le. Euroopa meistrivõistlustel võitis Teodosic Serbiaga 2009. aastal hõbeda.

8. Nicolas Batum (Prantsusmaa)

Petlik oleks arvata, et Prantsusmaa koondise liidrikoormat kannab vaid Tony Parker. Mitmekülgne ääremängija Nicolas Batum on koondise eduloos olnud vajalik kui õhk. Prantsusmaaga on ta võitnud täiskomplekti – kulla (2013) ja hõbeda (2011) EMilt ning pronksi möödunud aasta MMilt.

9. Bojan Bogdanovic (Horvaatia)

Julgeks väita, et 26aastane ja 203sentimeetrine Bojan Bogdanovic tegi möödunud aastal oma läbimurde ookeani taga, kus muidu õnnetul Brooklyn Netsi hooajal oli tema üks säravamaid mängijaid. Bogdanovic, kes on mänginud teise seas Madridi Realis, Zagrebi Zibonas ja Fenerbahce Ülkeris, on kroonitud ka Horvaatia ja Türgi meistriks.

10. Jonas Valanciunas (Leedu)

23aastane korvialune jõud Jonas Valanciunas on aasta-aastalt arenenud ning usutavasti võib ta veel parem olla järgnevatel suurturniiride. Siiski on 213sentimeetrine vägilane juba praegu piisavalt osav ja võimas, et kõikidele kõvasti probleeme tekitada, sealhulgas kahjuks ka Eestile.