Esmaspäevases Eesti koondise trennis tegutses Joel Lindpere meeskonnast eraldi. Kas kogenud poolkaitsja on homses matšis Leeduga põhikoosseisukõlbulik?Foto: ARNO SAAR
Spordiblogi
4. september 2015, 11:56

Ott Järvela | Ennustus Eesti alg11 osas laupäevaseks EM-valikmänguks Leeduga (6)

Eesti meeste jalgpallikoondis võõrustab laupäeval A. le Coq Arenal Leedut, kellele mullu oktoobris võõrsil 0:1 alla jäädi. Valikgrupis kolmanda koha püüdmise ja play-off'i pääsemise lootuste jaoks vajab Eesti sellest mängust igal juhul võitu.

Seda fakti pole eitanud, vaid on rõhutanud nii peatreener Magnus Pehrsson kui ka meeskonna liidrid Ragnar Klavan ja Konstantin Vassiljev. Õhtuleht ennustab koosseisu, millega seda võitu püüdma minnakse.

Väravavaht Mihkel Aksalu | Novembris San Marino vastu mängis Aksalu, märtsis Šveitsi vastu Sergei Pareiko, juunis San Marino vastu taas Aksalu. Juunikuise kogunemise ajal kumanud signaalid viitavad, et Pehrsson on otsustanud, et valiksarja lõpuni kuulub esivahikoht Aksalule.

Vasakkaitsja Ken Kallaste | Alternatiivid oleksid Artur Pikk ja Markus Jürgenson, kes on mõlemad Premium liigas heas hoos, ent puudub põhjus, miks Pehrsson peaks kukutama alg11-st ühe oma musketäri, 2014ndal põhikoosseisu mängitatud Kallaste.

Keskkaitsja Ragnar Klavan | Kahjuks ei võimalda Eesti jalgpallikoondise käsutuses oleva inimressurss kaaluda Bundesliga põhimehe koosseisust kukutamist ;)

Keskkaitsja Enar Jääger | Augustini FC Floras mänginud, aga siis Norra kõrgliigaklubisse Oslo Valerenga siirdunud Jäägeri konkurendid koondises on Alo Bärengrub ja Nikita Baranov. Hetkel peaks Jääger neid Pehrssoni silmis selgelt edestama.

Paremkaitsja Taijo Teniste | Kolm eelmist hooaega Sogndaliga Norra kõrgliigas mänginud Teniste langes küll klubiga esiliigasse, ent pälvib jätkuvalt regulaarselt mänguaega, mis on tähtis. Koondises on tema rivaaliks Jürgenson, kel napib praegu argumente Tenistelt alg11 koha endale kahmamiseks.

Keskpoolkaitsja Karol Mets | Koduklubis Stavangeri Viking mängib Mets reeglina keskkaitsjana, aga koondises kasutatakse suure töövõimega võitluslikku mängijat keskpoolkaitses. Viimase pooleteise aasta jooksul on Metsa tegutsemine ründefaasis pidevalt veidi paranenud, loodetavasti trend jätkub. Samuti ootaks temalt sähvatust või paari ründavates standardolukordades.

Keskpoolkaitsja Aleksandr Dmitrijev | Ilja Antonovi vigastuse tõttu pole keskpoolkaitses kuigi palju valikuid ja raudvara Dmitrijevi koht alg11-s peaks olema kindel.

Ründav poolkaitsja Konstantin Vassiljev | Poola kõrgliigas võrratut minekut – neli vooru järjest sümboolses koosseisus! – näidanud Kostja märkis esmaspäeval, et oli ilmselt viimati sama heas vormis kaks aastat tagasi. Mis toona juhtus? Eesti – Hollandi mäng ja kaks imelist väravat...

Paremäär Sergei Zenjov | Koduklubi Qabala põhimehena Euroopa liiga alagrupiturniirile alustanud Zenjov on alustanud kõiki Pehrssoni juhendamisel peetud valikmatše ja alustab ka Leedu vastu. Küsimus on, kas äärel või tipuründajana. Pakun teda pigem äärele ja Ats Purjet ründesse, aga samas võivad nad suvalisel ajahetkel kohti vahetada.

Vasakäär Joel Lindpere | Minu jaoks hetkel alg11 suurim (ja ainus) küsimärk. Variandid on: Joel Lindpere, Dmitri Kruglov, Siim Luts ja miks mitte ka Sander Puri, kes just täpselt seda positsiooni koduklubis Sligo Roversis mängib. Eeldades, et kogenud Lindpere on algkoosseisukõlbulik (laupäevases Flora-Kalju matšis osalemine selgus alles pärast soojendust), eeldan põhikoosseisu teda. Kui ei, siis Kruglovi, kelle jaoks oleks tegu 100. koondisemänguga.

Ründaja Ats Purje | Juuni alguses Soomele ilusa duubli kõmmutanud Purje on vaatamata koduklubi Nõmme Kalju kehvadele tulemustele jätkuvalt Premium liiga ohtlikumaid mängijaid. Pehrsson armastab panna mängu mehi, kel on hea hoog sees. Purjel on ja seepärast ta põhikoosseisu ka kuulub.

NB! Jätan endale õiguse koosseisu muuta, kui tänasel Eesti koondise pressikonverentsil selgub, et mõni alg11 pakututest ei ole mängukõlbulik.

Võti: 11 õiget: ikka väga-väga hea, 10 õiget: vähe hea, 9 õiget: hea, 8 õiget: rahuldav, 7 või vähem õiget: Järvela Eesti peatreeneriks ei kõlba.