Anett KontaveitFoto: AFP/Scanpix
Tennis
6. september 2015, 23:03

Tennisekspert Margus Uba: ärge unustage, et see oli Kontaveidi seitsmes mäng järjest! (5)

Anett Kontaveit kaotas US Openi kahekandikfinaalis Venus Williamsile 2:6, 1:6. Kaotus tuli selgelt ja konkreetselt. Aga eestlanna turniir oli sellele vaatamata lihtsalt oivaline.

"Allajäämine oli täna ilmselge, aga see polnud üllatav – kui Venus või ta õde Serena mõnel päeval hästi lööb, ei ole ei Anett Kontaveidil, Margus Ubal või Toomas-Hendrik Ilvesel tema vastu mingit šanssi," võttis Uba tänase matši kokku.

Tenniseeksperdi sõnul oli 2:6, 1:6 kaotus etteaimatav kogemuste ja jõu hetkevahekord. Samas: "US Open tõestas, et Kontaveidis materjali ja potentsiaali on. Aga ärme unusta, et tal oli selja taga juba kuus mängu – kolm kvalifikatsioonis, kolm põhiturniiril – mis kõik võtsid energiat ja põletasid füüsist. Näiteks eelmise ringi matš Madison Brengle'iga oli väga emotsionaalne mäng ja eile oli puhkepäev, kus Anett sai Suure slämmi 16 parima seas olemise mahlas end praadida – ega see kasuks ei tulnud."

US Openi neljandasse ringi jõudmisega kaasneb ka 240 maailma edetabeli punkti, mis tõstab Kontaveidi esisajasse ja teeb ta ka Eesti esinumbriks. "Seda ei tasu üle tähtsustada, et ta edetabelis Kaia Kanepist mööda tõuseb. Varem või hiljem oli see ju paratamatus – tegu on sisuliselt siiski eri põlvkondade tennisistidega. Ma arvan, et Eesti tennisepublik tundku ainult rõõmu, et on näinud maailma absoluutsesse tippu kuulunud Kanepit ja nüüd saab nautida Kontaveidi mängu."

Küll aga on märgilise tähendusega piiga esisajasse tõus – Kontaveit kerkib tulemusega enam kui poolsada kohta 95. tabelireale. "Kuulsuse, feimi, raha ja punktide taustal ongi äärmiselt oluline: see tõus annab eelduse, et ta saab slämmidel otse põhitabelisse ja ei pea enam kvalifikatsioonis rassima või wild carde (korraldajate antavaid otsepääsmeid põhiturniirile - toim) nuruma," rääkis Uba. Kõik see annab eeldused järgmiseks kvaliteedihüppeks.

Kas maailma esisajasse tõus võiks Kontaveidile avada ukse ka tuleva aasta Rio olümpiamängudele? "95. tabelikoht ja väikeriigist – seda ei oska iial ette ennustada, aga pigem ta ei saa. Aga kui kevadeks on see number 59 või midagi sellist, siis šanssi oleks," lisas Uba, et OMile pääsu juures on suur osa ka kohaliku alaliidu lobitööl.