Eesti korvpallikoondis hümni mängimise ajal.Foto: Aldo Luud
Korvpalli EM 2015 blogi
10. september 2015, 02:18

ÕHTULEHT RIIAS | Matemaatika: miks Eesti võidu korral kindlasti edasi pääseb ja parimal juhul 3. koha saab (6)

Euroopa korvpallimeistrivõistluste Riia alagrupis on õhk viimase mängupäeva eel nii elektrit täis, kui üldse olla saab. Sest kõigil kuuel meeskonnal on veel võimalus pääseda alagrupist edasi!

See kõik sai võimalikuks tänu Ukraina võidule Läti üle, vastasel korral olnuks kõik neli edasipääsejat praeguseks juba selgunud. Nüüd on Leedul ja Tšehhil 3 võitu, Lätil ja Belgial 2, Eestil ja Ukrainal 1.

Võtame siin Riias olles juba kolmandat korda matemaatika appi! Ehkki tabeliseis on tihe ja näib keeruline, on tegelikkuses kõik lihtne, kusjuures edasipääsu mõttes ei sõltu ükski meeskond kellestki teisest. Leedu ja Tšehhi on Prantsusmaa pileti juba kindlustanud, ülejäänud nelikust kes võidab, see play-off'i saab.

Kuidas see võimalik on? Nimelt mängivad mõlemad 2 võidu peal olevad meeskonnad viimases voorus 1 võiduga meeskondadega: Läti Eesti ning Belgia Ukrainaga. On selge, et nii Läti kui ka Belgia on võidu korral nelja parema seas. Kui üks neist aga kaotab, jõuab praegu 1 võidu peal olev vastane talle järele, mõlemad jagavad 4.-5. kohta ning tänu omavahelise mängu edule läheb viimase vooru võitja edasi. Kui näiteks võidavad Belgia ja Eesti, läheb Belgia 3 võidu peale, Eesti ja Läti saavad 2 ning Ukraina 1. Sama kehtib siis, kui võidavad Läti ja Ukraina.

Keerulisem on aga küsimus, mis toimub siis, kui võidavad Eesti ja Ukraina? Siis lõpetaksid nii nemad kui ka Läti ja Belgia võrdselt 2 võiduga 3.-6. kohal. Kes on siis kaks õnnelikku edasipääsejat?

Appi tuleb võtta FIBA reeglid, mis "surnud ringi korral" sätestavad, et esmalt vaadatakse omavaheliste mängude võitude arvu, seejärel alles korvide vahet. Kui need neli meeskonda koguvad võrdselt 2 võitu, lõpevad omavahelised mängud järgmiselt: Eesti võidab Ukrainat ja Lätit ning kaotab Belgiale; Ukraina võidab Lätit ja Belgiat ning kaotab Eestile; Läti võidab Belgiat ning kaotab Ukrainale ja Eestile; Belgia võidab Eestit ning kaotab Lätile ja Ukrainale.

Seega saaksid Eesti ja Ukraina "surnud ringis" 2 võitu ning pääseks seega Prantsusmaale play-off'i, 1 võiduga Läti ja Belgia jääksid välja (Eesti -29 Belgiaga ei tähendaks enam midagi). Asjade selline käik olekski Eestile parim, sest ka 3.-4. koht ei selgu mitte nelja meeskonna korvide vahe, vaid reeglite järgi loeb "surnud ringi" arvestuses ühepalju võite koguvate meeskondade omavahelise mängu tulemus. Ning nagu teame, on Eesti Ukrainat võitnud ja saaks seega 3. koha. Sama reegli järgi oleks Läti 5. ja Belgia 6. (Kusjuures neil mõlemal on olenevalt Leedu - Tšehhi mängu tulemusest veel parimal juhul võimalik saada 2. koht!)

Kohe tekib küsimus, et on's vahet, kas edasipääsu korral tuleb play-off'is vastu Kreeka või Horvaatia - D-grupi kolmas-neljas kohtuvad C-grupi kahe esimesega, kes on enne viimast vooru juba selged. Otsest vahet ei ole, nood mõlemad on äärmiselt tugevad.

Küll aga oleks alagrupis võimalikult parema koha saamine ilmselt kasulik järgmise EM-sarja loosimist silmas pidades. On tõenäoline, et play-off'i esimeses ringis välja langevad meeskonnad - enne, kui mängud pole mängitud, ei saa Eesti ega ühegi teise meeskonna kohta seda loomulikult väita, et too just play-off'i jõuab ja esimeses ringis välja langeb! - saavad järgmise loosimise asetused selle järgi, mitmenda koha nad alagrupis saavad. Ning alagrupis kolme hulka tulek tähendab sisuliselt Euroopa esitosinasse kuulumist!