Mänguhoos on kaptenid Kristjan Kangur ja Kristaps Janicenoks.Foto: Aldo Luud
Korvpalli EM 2015
10. september 2015, 20:10

ÕHTULEHT RIIAS | Sajandi mäng: Eesti - Läti 64:75 (26)

Korvpalli EMi Riia alagrupis tekkinud olukord, kus üks kahest, Eesti või Läti sai play-off'i, tähendas Sajandi Mängu, mille võitis paraku Läti 75:64.

Eesti peatreener Tiit Sokk tegi seekord algkoosseisus ühe muudatuse, saates Sten-Timmu Soku, Rain Veidemani, Gregor Arbeti ja Janar Taltsi kõrval väljakule Kristjan Kanguri. Läti: Janis Strelnieks, Dairis Bertans, Janis Timma, Rolands Freimanis, Kaspars Berzinš.

Eesti tegi lihtsalt unelmate alguse. Talts viskas kaks esimest korvi, siis teenis Timmu kolm vabaviset, Kangur lisas kaugviske ja kolme minutiga oli seis 11:0! Võõrustajate viis esimest viset läksid mööda, alles siis avas Freimanis skoori.

Seekord vahetusest platsile tulnud Joosep Toome osutus tõeliseks jokkeriks. Temalt kohe kolmene, siis kahene, ründelauast 2+1 ning varsti veel kaks vabaviset. Poole veerandajaga 10 punkti! Viimastel sekunditel pani Siim-Sander Vene vägeva kulbi Mareks Mejerisele ning väikesele puhkusele mindi muljetavaldaval seisul 29:15, Eesti oli 8 kolmesest tabanud 5.

Teisel perioodil hakkas Läti kõvemini võitlema ja eestlased ei saanud korve enam sama hõlpsalt. Samuti jäädi hätta lõunanaabrite teravusega, nood teenisid päris ohtralt vabaviskeid. Kolmesed aitasid aga hoida edu 15 punkti ringis, sel veerandil jõudis 10 punktini Gregor Arbet. Paha lugu oli see, et Timmu sai varakult kolmanda vea.

Poolaeg lõppes seisul 44:33, Toomet ja Arbetit (mõl 10 p) toetasid Talts 7, Sokk 6, Kangur 5, Veideman ja Tanel Kurbas 3 silmaga. Lätile oli Freimanis toonud 9, Strelnieks 7 punkti. Kolmesed 14/8 ja 11/2. Veidemani arvel oli 8 korvisöötu!

Kolmandast veerandist ei tahakski rääkida. Bagatskis pani püsti vaheldumisi maa-ala ja mees-mehe kaitse, mis eestlased täiesti segadusse ajas. Alguses hoidis kaitse veel edu, aga ühel hetkel enam ei jaksanud – periood kaotati 5:22 ja jäädi taha 49:55.

Paraku ei läinud asjad ka edaspidi paremaks. Nelja minutiga jõudsime küll peaaegu kannule 60:62, kuid Timmu oli vigadega välja langenud ning võõrustajatele rünnakul ikkagi enesekindlus kätte antud. Järgnes Läti 9:0 spurt - 60:71 ja lõpuni 3.40.

Kui 1.20 enne lõppu Kangur seisul 64:72 vabalt kohalt kolmese mööda viskas ning Strelnieks korviga vastas, oli kõik selge.