Eesti paarisaeruline neljapaat.Foto: LAURA OKS
Spordiblogi
12. september 2015, 07:00

Kas sõudjatel spordiaasta parima Kristjan juba käes? (3)

Eesti korvpallikoondise viiendat kohta EMi D-alagrupis ei saa nimetada põrumiseks – võeti üks võit, nagu enne Riiga sõitmist endale sihiks seati ja millest teoreetiliselt võinuks piisata ka edasipääsuks.

Küll aga ei ole kossumeestel enam mingit šanssi tulla aasta sportlaste valimisel parimaks võistkonnaks. Suureskoorilised kaotused Belgiale ja Tšehhile, lisaks edu maha mängimine Läti ja Leedu vastu jättis suhu liiga hapu maigu, et nõnda emotsioonidel põhineval hääletusel esikohta võita.

Kes siis Kristjanitega pärjatakse? Eesti epeevõistkonnad naasid EMilt hõbemedalitega ja naised said sama karda aurahad kaela ka Bakuus peetud Euroopa mängudelt. Ent Moskva MMil põrusid mõlemad koondised korralikult ja meeskond minetas reaalselt võttes võimaluse kvalifitseeruda olümpiamängudele.

Vehklemisnaiskonnal on veel šanssi – nii Riot kui aastatiitlit silmas pidades. Kuid ilmselt lükati nad möödunud nädalal suurfavoriitide järjestuses teiseks, kui sõudmise "püha lehm" ehk paarisaeruline neljapaat end MMil pronksmedalitele tõmbas. Sõudmine on Eestis tugevate traditsioonidega ala ning meie esinduspaatkonnas tehtud vangerdused on nad taas tõstnud maailma absoluutsesse tippu – anda meeste paadininasse Kristjan oleks Eesti spordiavalikkuse ühemeelne toetusavaldus OM-hooaja eel. Et mitte öelda avanss.

Kes võiks sõudjad troonilt tõugata? Kindlasti mitte mõni pallimänguklubi – neist platseerub kõrgeimale ilmselt BC Kalev/Cramo, kes suutis end vaatamata väga soodsale positsioonile siiski Ühisliiga play-off-rongilt maha mängida.

Jalgpallikoondis võib teoreetiliselt võita nii Inglismaad kui Šveitsi, mis oleks võimsas kontrastis mulluse sügisega, mil tehti viik San Marinoga, ent kui nende tulemuste toel ikkagi EM-finaalturniirile ei jõuta, ei oleks nad seda tiitlit väärt.

Musta hobusena on šanss praegu Austraalias kihutaval ralliduol Ott Tänak – Raigo Mõlder, ent selleks peaksid saarlased tegema hetkel võimatuna näivat ja võitma vähemalt ühe MM-ralli, ilmselt rohkemgi. Tänak-Mõlder on näidanud, et kiirust neis leidub, aga vaevalt nad tänavu selliseks saavutuseks võimelised on.

Reaalselt võttes jääb seega ainult üks võistkond, mille alal on Eestis piisavalt suur kandepind, et nende sooritusi võiks sõudjate omadega võrrelda – 9. oktoobril EM-finaalturniiril Torinos võitlustulle astuv võrkpalli rahvusmeeskond! Vollemehed on juba ületanud korvpallurite soorituse – mais võetud võidud Rootsi üle garanteerisid, et nad on Euroopa 16 parima meeskonna seas ning kui alagrupis suudetakse Horvaatia alistada, jõutaks ilmselt juba tosina sekka.

Ent MMi pronksmedalit taoline saavutus üle ei kaaluks. Selleks on vaja midagi enamat, eneseületust. Nagu enne juba öeldud, on aasta parimate valimise hääletusel külma kalkulatsiooni kõrval väga suur osa ka emotsioonil. Seega, kui võrkpallurid tahavad Kristjani koju tuua, peavad nad lootma, et 12 parima seas tuleks neile vastaseks Venemaa ja suurest idanaabrist suudetakse hullu pingutusega üle olla. Ilma selle võiduta (heakene küll, väike võimalus on ka samas faasis Soome alistades) on sõudjate parima meeskonna tiitel sama hästi kui kindel.