Volinik tõi positiivse näitena SEB Tallinna Maratoni, kus hinnatakse kõigi osalejate pingutusi vääriliselt.Foto: Erik Prozes/Postimees
Eesti uudised
13. september 2015, 09:09

Võrdõigusvolinik: parimate naissoost ja meessoost rahvasportlaste autasud peavad olema võrdsed (22)

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper seab täna joostava SEB Tallinna Maratoni korraldajaid eeskujuks teistele rahvaspordiüritustele, sest maratoni juhendid kohtlevad mehi ja naisi võrdselt.

"Rahvaspordiüritus peaks pakkuma sportimise rõõmu kõigile. SEB Tallinna Maraton väärib esiletõsmist just seetõttu, et hindab kõigi osalejate pingutust vääriliselt," ütles Sepper.

Kui SEB Tallinna Maratoni juhendid on eeskujulikud, siis läbi aastate on voliniku kantseleisse pöördunud nii naised kui ka mehed, keda häirib paljudel rahvaspordivõistlustel naiste ja meeste arvestuses erineva vanuseklasside arvu määramine või erineva suurusega autasude andmine. Samuti see, et mitmed rahvaspordiüritused autasustavad erinevat arvu parimaid mehi ja naisi, st auhinnatavaid kohti on meestele nähtud ette rohkem kui naistele.

"Olen kindel, et seesuguste rahvajooksude ja maratonide korraldajad ei ole teadlikult arvamusel, et naissportlaste edu peaks pärgama tagasihoidlikumate loorberitega kui meessoost sportijate puhul. Vahetegemine on mineviku taak, mis tuleks nüüd otsustavalt kaotada," nentis Sepper.

Võrdõigusvolinik soovitab ürituste korraldusse ja juhenditesse viia sisse vajalikud muudatused, et kaotada osavõtjate autasustamisel sooline ebavõrdsus.