Prantsusmaal eesotsas Tony Parkeriga (keskel) pole EMi pronksmedalile vaatamata olümpiakoht veel käes.Foto: AFP / Scanpix
Spordiblogi
23. september 2015, 09:50

Ville Arike | Euroopa korvpall väärib olümpiakohti juurde (3)

Pühapäeval lõppenud Euroopa korvpallimeistrivõistlustel ei jagatud ainult medaleid, vaid teatavasti ka pääsmeid Rio de Janeiro olümpiamängudele. Esialgu teenisid OM-pileti finalistid ehk Hispaania ja Leedu, kuid tuleval aastal on Vanal Maailmal võimalik võtta veel kolm kohta.

Itaalia on üks neist, kel koht olümpiamängude valikturniiril käes ning tolle koondise ässad on kiirelt tõtanud järgmisel aastalgi kaasa löömist kinnitama. Riigi üks paremaid korvikütte Danilo Gallinari torkas seejuures: „Ainult kaks otsekohta Euroopale pole piisavad. Eelmise aasta MMil jõudis veerandfinaali kuus Euroopa meeskonda. EM on tugevaim kontinentaalne rahvuskoondiste turniir."

Gallinaril on õigus, Vana Maailma esindatus olümpiamängudel on tõepoolest väike. Kokku võib sinna pääseda siiski viis koondist. Suurem probleem on asjaolus, et ajal, mil pallimängualade suurvõistluste osalejaskonda järjest laiendatakse, mängib olümpial ikka ainult 12 võistkonda. FIBA on ROKil palunud korvpalli kui mängude ühe paraadala kvooti suurendada, kuid seni tulutult.

Teisalt on küsimus selleski, et Euroopa esindatus on ja jääb ka MMidel proportsionaalselt liiga väikeseks (2019. aastal 32 kohast 12). Gallinari juba meenutas, et kust oli pärit 75% viimase MMi veerandfinalistidest. Enamgi veel: selle võistluse play-off-faasis ei kaotanud eurooplased (neid jõudis sinna kümnest alustanust kaheksa) ühelegi muu maailma meeskonnale peale USA.

Äsjane EM kinnitas Vana Maailma korvpalli kõrget taset. Ehkki finaal kujunes ühepoolseks, nägime pool- ja veerandfinaalides supermänge. Matš Hispaania – Prantsusmaa läheb EMide ajaloo kullafondi. Kui Leedu – Serbia jäigi sellest maha, siis napilt. Euroopa saadab Rio valikturniiridele kvaliteetsed meeskonnad, kel kõigil hea võimalus jõuda mängudele.

Küll tundub, et Euroopa on võimeline kõigi teiste rünnaku tagasi lööma, aga USA peale hammas ei hakka. Nii Hispaania kui ka Prantsusmaa superpõlvkonnad jäävad olümpiaks veel aastakese vanemaks.