Tartu linnamaraton on võitnud jooksusõprade südame. Tarmo HaudFoto: Tarmo Haud
Spordivaria
24. september 2015, 17:26

Tartu linnamaraton lõpetab esimese „Kuubiku” hooaja

Aasta alguses ellu kutsutud uus Tartu Maratoni mitmikürituste sari „Kuubik” saab punkti järgmisel laupäeval, 3. oktoobril neljanda Tartu linnamaratoniga. Enne viimast etappi on sarja üritustel kaasa löönud juba ligi 14 000 inimest.

Sari arenes välja varasematest Tartu kolmik- ja neliküritustest. Et ühendada kõik Klubi Tartu Maraton korraldatavad üritused, tuligi leida uus nimi ja süsteem, mis varasema nelja asemel hoopis kuus maratoni ühte sarja koondab.

Uus punktisüsteem andis võimaluse maratone omavahel võrrelda ja seetõttu sai ka kasutada ülesehitust, kus igal inimesel saab arvestada nelja parimat tulemust hooaja lõikes. Seega enne viimast etappi on osalejatel võimalik kirja saada neljas osavõistlus, millega kogutakse punkte maksimaalselt arvult osavõistlustelt, ning need, kel on vähemalt neli osavõistlust juba koos, saavad parandada oma seniseid tulemusi.

Enne viimast etappi on „Kuubiku” arvestuses punkte kogunud juba 13 769 spordisõpra. Tabelit juhib Kert Keskpaik 4067 punktiga.

Sihib esimest „Kuubiku” tiitlit

„Kui Rait Pallo ja Allar Soo oma tulemuse ära teevad, siis on nemad kindlasti kõige kõvemad konkurendid. Rattasõit meeldib mulle rohkem kui jooksmine, aga jooksmise vastu pole mul ka otseselt midagi. Samas on linnamaratonil eeldatavat tulemust praegu väga raske prognoosida,” sõnas Keskpaik vahetult enne rattamaratoni.

Kui enne rattamaratoni võis veel pisut kahelda Keskpaiga üldvõidus, siis pärast viiendat etappi võib öelda, et ta on „Kuubiku” üldvõidu praktiliselt juba kindlustanud. Eesti parima rulluisutaja jaoks oli tegemist elu esimese Tartu rattamaratoniga, kuid 289. koht ja 951 punkti tähendavad, et enne viimast etappi on tema edu lähima jälitaja Rait Pallo ees juba ligi sajapunktine.

Allar Sool on kirjas kolm osavõistlust neljast ja seetõttu ta praegu üldtabelis kõrgel kohal ei asetse. Küll aga on tema kui tugeva jooksja lootused just Tartu linnamaratonil ning hea tulemuse korral võib ta tõusta teisele kohale.

Võib öelda, et Keskpaiga edu seniste mitmikürituse valitsejate Soo ja Pallo ees tuleneb otseselt uuest punktisüsteemist, kus iga maratoni kuus esimest kohta saavad ka boonuspunkte ehk vastavalt 100, 50, 25, 15, 10 ja 5 punkti.

Taoline muudatus viidi sisse selleks, et tuua üksikute alade tippe ka teistele „Kuubiku” etappidele ja anda neile võimalus võidelda esikoha eest. Keskpaik kui Eesti parim rulluisutaja kasutas selle võimaluse suurepäraselt ära ning tänavuse Tartu rulluisumaratoni võit tagas talle võrreldes lähimate konkurentidega ligi 100-punktise edu, mida teravamas tipus on ääretult raske tasa teha.

--------------------------

Tartu suurim jooksuüritus

Klubi Tartu Maratoni „Kuubiku” viimane etapp, 4. Tartu linnamaraton, mis on ühtlasi suurim Tartus toimuv jooksuüritus, toimub laupäeval, 3. oktoobril. Samal päeval on kavas 42-, 21- ja 10-kilomeetrine distants ning lastejooksud.

Kõikide distantside stardid ja finišid asuvad Vabaduse puiesteel ja Raekoja platsil. 42-kilomeetrisel distantsil osalejad teevad otsa lahti kell 9. Kell 10.30 lähevad starti 21 kilomeetri jooksjad ning kell 13.30 on 10-kilomeetrisel distantsil osalejate kord. Lastejooksud toimuvad kella 10–11.

Veel reede õhtuni võib end põhidistantsidele kirja panna 30 protsenti soodsama hinnaga. Rohkem infot ja registreerida saab aadressil www.tartumaraton.ee.