Eesti Rahvusringhäälingu sporditoimetuse juht Rivo Saarna.Foto: MATI HIIS
Olümpia
25. september 2015, 14:46

ERRi spordijuht Rivo Saarna: Viasat ja Kalev Kruus üritavad meie jaoks keerulist olukorda enda huvides ära kasutada (16)

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) sporditoimetuse juhi Rivo Saarna sõnul üritavad Viasat Sport Baltic (VSB) ja telekanali juht Kalev Kruus nende jaoks tekkinud soodsat olukorda ära kasutada. Kui ERR teeb kärpeid ja loodab riigi lisaeelarvest raha, et Rio olümpiamänge näidata, siis VSB saab juba praegu OMi otseülekannetega praalida.

Aktuaalne Kaamera teatas eile, et valitsus pole rahuldanud ERRi 650 000 euro suurust lisataotlust järgmise aasta Rio OMi ja jalgpalli EMi finaalturniiri ülekandmiseks, mis mõjutab omakorda kõiki ringhäälingu järgmise aasta programme.

VSB juht Kruus sõnas täna lõunal, et tema arvates ei peaks ERR olümpiamängude näitamiseks püksirihma pingutama. "On kahju, kui Rio OMilt ülekannete tegemiseks vähendab märkimisväärselt ETV muude spordiprojektide või ka laste- ja kultuurisaadete mahtu, kui samal ajal saab Eesti televaataja OMi jälgida praktiliselt täies mahus ka teistest kanalitest. Suure spordisündmuse ülekande korraldamine ja eetrisse toomine on väga kulukas ja on igati mõistlik, et selliseid võistlusi kannavad üle spordikanalid. See on tavapärane praktika ka mujal maailmas."

Saarna kinnitas täna Õhtulehele, et ERR üritab Rio mängude näitamiseks raha leida. Tõsi, selleks on vaja teha kärpeid lisaks sporditoimetusele ka ETV ja ETV2 programmist ning loota raha riigi lisaeelarvest, kuid ERRis on vastu võetud sisuline otsus: nii jalgpalli EM kui Rio OM tuuakse täies mahus parimal võimalikul viisil Eesti spordisõpradeni.

"Televaatajal on eeloleval suvel võimalik teha omi järeldusi ning veenduda, kuidas näitab OMi ERR, kuidas erameedia, mis üritab ülekandeid vahendada nii odavalt kui võimalik," lausub Saarna. "Meie toodame olümpiamaterjali kohapeal. Meil on Rios ajakirjanikud, reporterid, operaatorid ja režissöör ning otseülekannetepilt valitakse lähtudes Eesti sportlasest ja Eesti huvist."

Viasat kasutab Saarna sõnul rahvusvaheliste režissööride pilti, millele lisatakse Tallinnas kommentaar. Taoline teguviis on telekanalile märgatavalt soodsam. "Selle meetodi oluline miinus on, et vaataja ei pruugi näha suurt hulka Eesti sportlaseid. Eks vaataja teeb omad valikud, kumba või mis tasemel ülekandeid ta vaadata soovib. Augusti lõpus on kõigil huvitav näha, kumb populaarsem on. Tarbija otsustab jalgadega, vaataja näppudega," lõpetab Saarna.