Raul Must on nelja hea võistlusega mänginud end heale positsioonile.Foto: MATI HIIS
Spordivaria
1. oktoober 2015, 16:45

Kogu tõde sulgpalli edetabelitest ehk Miks on Raul Musta olümpiaseis nii hea

Eesti sport on sellises seisus nagu on ning Rio olümpiamängudele sõitev koondis ei pruugi ülemäära suureks paisuda. Rõõmustav on iga teade olümpianormi täitmise kohta ning kolmandaid mänge järjest peaks esindatud olema sulgpall.

Raul Must sai eelmisel nädalal Prahas peetud turniiril kolmanda koha ning rõhutas oma sõnavõttudes, et olümpiakoht on praktiliselt käes. Kvalifikatsiooniperiood kestab tänavu 4. maist järgmise aasta 1. maini ehk 12 kuust on möödas alles 5 ja ees tervelt 7. Kuidas Must saab juba nõnda kindel olla?

Arvesse lähevad jooksva aasta kümme paremat tulemust ning seetõttu ongi õige arvestada olümpia valikpunkte lugedes mitte hetketabelit, vaid maikuust alates peetud võistluste punkte.

Mustal on kaheksa võistlust juba kirjas ja koos 18 610 punkti. Keskmiselt teeb see ühe võistluse kohta 2326 silma ehk samal keskmisel tasemel jätkates tuleks kümne võistluse peale kokku üle 23 000. Ajalukku vaadates on eelmistele olümpiamängudele pääsemiseks piisanud 20 000-22 000 punktist.

Isegi kui arvestada teoreetilist võimalust, et Must ei võida järgmise seitsme kuu jooksul enam ühtegi mängu, teeniks ta ilmselt olümpiakoha, sest uue aasta alguses osaleb Eesti koondis võistkondlikul turniiril Thomas Cup, kus juba osalemise eest saab edetabelisse oma ühe võistluse keskmise punktisumma. Ning kui Must annab end üles veel mõnele 15 000-dollarilise auhinnafondiga turniirile ja kaotab selle esimeses ringis, on 920 punkti ikkagi käes. Ta saaks juba kahele võistlusele kohale minekuga juurde tugevalt üle 3000 punkti, mis annaks summa 22 000 kanti.

Kui üle maailma lausa paarkümmend mängijat ei hakka imesid tegema ja järgmise seitsme kuu jooksul oma senisest tasemest oluliselt paremini „paugutama", olekski Mustal olümpiakoht käes. Näiteks praegu viimastel kohtadel (olümpiatabelis neljandas kümnes – Must on praegu 21.) olevad mängijad liiguvad kõigest 15 000 punkti graafikus. Tõsi, kui kümme turniiri täis, kustutavad edasised edukamad võistlused kõige nõrgemad tulemused ära, aga et kõik neljanda kümne mängijad jõuaksid koos 22 000 punktini, pole praktiliselt võimalik.

Tegelikult on ka Mustal kõva varu, sest kevadest ja suve esimesest poolest on tal kirjas järgmised punktisaagid: 920, 1520, 1520, 1670. Neli viimast võistlust on aga toonud 4680 (2. koht GP-turniiril Vladivostokis), 3000 (MMi teine ring), 2500 (esikoht Bulgaarias) ja 2800 (3. koht Prahas) punkti. Vahe on silmaga näha.

Ning nagu tänases maailma edetabelis 45. kohale (eurooplastest 9.) tõusnud Must ütles, on tema eesmärgid paljalt olümpiapileti teenimisest kõrgemad. Ta püüab järgmise poole aasta jooksul jõuda ja kinnistada end Euroopa kaheksa parema mängija seas, et teenida EMiks asetus.

Kui Must saab juba rahulikult mõelda, kuidas hakata tuleva aasta suurvõistlusteks valmistuma, siis Kati Tolmoffi seis on raske. Tema asub maailma edetabelis 78. ning olümpiaedetabelis (riik saab panna 2 üksikmängijat välja vaid juhul, kui mõlemad asuvad maailma edetabelis 16 parema seas, ülejäänud riigid ei saa olümpiale saata üle 1 mängija) 43. kohal. Üksikmängukohti on 38, millest üks on reserveeritud korraldajamaale, samuti üks igale maailmajaole, lisaks antakse 3 vabapääset. Sisuliselt tuleks olla 35 parema seas, sest reeglina saab üksikmäng paarismängude arvelt mõne koha juurde.

Tolmoffil on praegu korralik punktisumma (2500) käes vaid Türgi turniiri esikoha näol. Ülejäänud maikuust alates saadud summad on 1520, 920, 1200, 920, 920. Kokku alla 8000 silma ehk keskmiselt 1330. Kui 2008. aastal Pekingi mängudel käinud Tolmoff soovib ka Riosse jõuda, tuleb teha selge kiirendus.

Must osaleb nüüd neljal tugeval turniiril järjest, neist esimene peetakse järgmisel nädalal Hollandis. Tolmoff on üles antud 13. oktoobril algavale Taani superturniirile ja kui jõuab seal kvalifikatsioonist põhitabelisse, saaks sellega 2660 punkti, mis parandaks olümpiaväljavaateid oluliselt.