Tiidrek Nurme, Foto: STANISLAV MOSHKOV
Kergejõustik
2. oktoober 2015, 17:09

VIDEO | Karjääri esimeseks maratoniks valmistuv Tiidrek Nurme sihib Tartus rajarekordit (1)

Tänavuse Tartu Linnamaratoni nimekaimaks osalejaks on Tiidrek Nurme. Seni pigem staadioniringil rekordeid jahtinud Nurme valmistub elu esimeseks maratoniks, mille ta kavatseb joosta 15. novembril Valencias. Tartu Linnamaratonil jookseb ta poolmaratoni.

"Homne jooks on oluline kontrolljooks enne Valencia maratoni," sõnas Nurme. "Kindlasti ei tähenda see muidugi, et homse võistlusega on ettevalmistused läbi, aga see jooks on oluline mõõdupuu".

Eesti rekordiomanik 1500m, 1 miili ja 3000m jooksus ei ole kunagi täispikas maratonis veel võistelnud. Küll aga on tal kirjas poolmaratonilt nii kõva rekord kui 1:03.13, mis pärineb 2013. aastast Roomast ning jääb kõigest 13 sekundiga alla Pavel Loskutovi Eesti tippmargile.

"Ajaliselt püüan joosta maratoni rütmi. Eks näha ole, et kui on tugevamad konkurendid, siis tuleb ka kiiremini joosta. Kahtlemata on eesmärk vähemalt rajarekord," ütles Nurme.

Tartu Linnamaratoni poolmaratoni rajarekord pärineb eelmisest aastast, kui takistusjooksja Kaur Kivistik jooksis aja 1:09.55.

Kui Linnamaratoni poolmaratoni distantsil on tänu Nurme osalemisele oodata tugevat uut rajarekordit, siis 42km distantsil on sel aastal teravamas tipus tase mõnevõrra kehvem.

Eelmise aasta esikolmikust on kohal vaid kolmas koht Rait Ratasepp. Pigem ultramaratonide ja –triatlonidega silma paistnud Ratasepp on varem Tartus jooksnud ajaga 2h37min.

Täispika maratoni võidust palju põnevamaks kujuneb ilmselt Tartu Maratoni Kuubiku lõpuheitlus, kus Allar Sool on tänu 42km distantsi suhteliselt nõrgale tasemele õhkõrn võimalus saada maratonis teise koha punktid ja sellega kerkiks ta senisest liidrist Kert Keskpaigast mööda.

Keskpaik ise jookseb Linnamaratonil poolmaratoni ning oma senist nelja parima ala kogusummat parandada ei saa.

Evelin Talts teeb kolme nädala sees juba teise maratoni

Naistest on favoriidina stardis olümpiakogemusega maratoonar Evelin Talts, kes lühikese ajaga läheb juba oma teisele maratonile olles kõigest kolm nädalat tagasi osalenud ka Tallinna Maratonil, kus ta sai ajaks 2:55.29.

"Loomulikult on kaks maratoni kolme nädala sees joosta paras pingutus. Aga kuna ma pole enam profisportlane, siis võin seda endale lubada. Trennid on näidanud, et olen umbes samas seisus, kui enne Tallinna maratoni, seega plaanin joosta aega enam-vähem samasse kohta - 2.52 -2.55," ütles Talts ise.

4. Tartu Linnamaratonile on viimastel andmetel registreerunud 3025 jooksjat ja kepikõndijat, mis on ühtlasi uus Tartu Linnamaratoni registreerunute rekord. Neist 606 42km distantsile, 786 poolmaratonile ja 1633 10km distantsile.

4. Tartu Linnamaratoni esimene start ehk 42km lähe antakse 3. oktoobril kell 9.00