Korvpallihooaja avamine Tartus.Foto: Anni Õnneleid
Korvpall
6. oktoober 2015, 19:04

GALERII | TTÜ peatreener Rait Käbin korvpallihooaja avamisel: kui keegi ütleb, et ei rihi vähemalt pronksmedalit, siis nad ilmselt valetavad

Täna lõuna ajal toimus Tartu Kaubamajas Alexela Korvpalli Meistriliiga traditsiooniline hooajaeelne esitlus. "Kuna viimastel aastatel on traditsiooniks saanud seda pidada meistriks tulnud meeskonna kodulinnas, palun lahkesti kõiki siinolijaid tuleval sügisel Rakverre," märkis Andres Sõber oma sõnavõtus.

Kui välja arvata TÜ/Rock, Kalev/Cramo ja Audentese SG/Noortekoondis, siis kehtivad teiste kohta hästi TTÜ peatreeneri Rait Käbini sõnad: "Kui keegi ütleb, et nad ei rihi vähemalt pronksmedalit, siis nad ilmselt valetavad."

Tartus olid kohal kõigi üheksa KMLi klubi peatreenerid, treenerid-juhendajad või esindajad. Alar Varrakut (Kalev/Cramo) asendas väärikalt Martin Müürsepp, Varis Kruminši (BC Valga-Valka Maks&Moorits) asemel võttis kõneisiku rolli endale klubi mänedžer Antti Vasar, Heiko Rannula nime järgi on aga endiselt juhendaja mitte peatreener (tegemata ülikoolis veel mõned üldained – toim.).

Korvpalliliidu president Jüri Ratas ütles avasõnas: "Olen kindel, et tuleb erakordselt põnev hooaeg, ka meeskondade koosseisud annavad selleks väiteks alust. Ka KML püüab olla uuenduste teel ning latti kõrgemale seada – eeskätt peaks see olema nähtav uue visuaali näol – ülekannete graafikas, samuti uuendusena toome korvpalisõpradeni igal esmaspäeval mängijate TOP 5 sooritused. Kolmandaks on meil nüüd heategevuspartner." 

Sel hooajal on Alexela KMLi heategevuslikuks koostööpartneriks vähiravifond "Kingitud elu", mille eestvedaja Toivo Tänavsuu ka tänasel esitlusel kohal oli. Kogu hooaja jooksul saame selle kohta kindlasti rohkem kuulda. 

Martin Müürsepp (pildil) vastates üritust läbi viinud Marko Kiljaku (sai täna 40) küsimusele, ütles muigvel: "Küll see hõbe ikka haiget teeb, siiamaani. Aga positiivne on see, et favoriidikoorem on nüüd kevadeks Rocki kanda."

* * *

Esimene Eesti meister selgus 90 aastat tagasi ehk 1925 a. Uuel iseseisvusajal on medaleid jagatud 25 korda, neist 18 korral on tiitel jäänud Tallinnasse ning ülejäänud seitsmel korral kuulunud siia Emajõe Ateenasse.

Esimesest meistriliiga selgitamisest 1991 a taastatud Eesti vabariigi ajal on tänaseks rivis üks mees – Valmo Kriisa, kes toona esindas Tartu Korvpallikooli, täna BC Valga-Valka Maks&Mooritsat. Kareem Abdul-Jabbari ja Margus Metstaki tähisteni on tal veel minna – noor mees, jõuab.

Enne 2010 a ei läinud ühtegi medalit väljapoole Tallinnat ja Tartut kuni Rakvere Tarvas hõivas poodiumil kohe hõbeda – oliMartin Müürsepa luigelaul suures korvpallis. Tarval ongi tänaseks üks nüüd koos hõbe ja kolm pronksi, ilma jäädi medalist just sel kevadel.

Raplal on mullusest hooajast pronks – ainus medal seni. Teised linnad pole pjedestaalile pärast NLiidu lagunemist jõudnud. Enne II maailmasõda olid Tallinna ja Tartu järel paremuselt järgmisteks korvpallikantsideks Pärnu ja Narva, neist vähemasti Pärnu kord medalit võita sel sajandil küllap alles tuleb.

* * *

Põhiturniiril peab enamus meeskondi neli ringi. Kalev/Cramo mängib Alexela KML põhiturniiril kaks ringi, v.a Tartu Ülikool/Rockiga. Rockiga mängivad nad neli korda – kaks kodus pluss kaks võõrsil. Teistega mängib Kalev/Cramo kaks mängu võõrsil.

TÜ/Rock mängib koduses meistriliigas kolm ringi, nii nagu eelmiselgi hooajal. Nende formaat on selline, et üks mäng kõigiga kodus ja kaks võõrsil. Võrreldes eelmise aastaga on erinev ka see, et Audentese SG/Noortekoondis mängib kaasa kõik neli ringi.