Cristiano Ronaldo ja tema kaaslased Portugali koondisest kindlustavad EM-finaalturniiri koha, kui ei kaota kodus Taanile.Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
7. oktoober 2015, 17:07

Spikker: kes ja milliste tulemustega pääsevad jalgpalli EM-finaalturniirile

Jalgpalli EM-valiksarjas on kuus viimast ja otsustavat päeva ukse ees, mängud lähevad lahti homme. Vaatleme, milline on iga alagrupi seis.

Meenutame, et otse finaalturniirile pääsevad iga alagrupi kaks paremat, lisaks parimate näitajatega kolmanda koha meeskond. Ülejäänud kolmandaks tulijad lähevad play-off'i, kust iga paari võitja pääseb samuti lõppvõistlusele.

A-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Island, Tšehhi 19, Türgi 12, Holland 10.

Viimased olulised mängud: Kasahstan - Holland, Tšehhi - Türgi, Holland - Tšehhi, Türgi - Island.

Island ja Tšehhi on edasipääsu kindlustanud. Kui Türgi ja Holland koguvad lõpuks võrdselt punkte, saab tänu paremusele omavahelistes mängudes 3. koha Türgi. Hollandit ähvardab esmakordne EMilt eemale jäämine pärast 1984. aastat.

B-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Wales 18, Belgia 17, Iisrael 13, Bosnia ja Hertsegoviina 11, Küpros 9.

Viimased olulised mängud: Andorra - Belgia, Bosnia - Wales, Iisrael - Küpros, Belgia - Iisrael, Küpros - Bosnia, Wales - Andorra.

Wales vajab ajaloos esimest korda EMile pääsemiseks kahest mängust veel vaid ühte punkti. Belgia on samuti edasi, kui alistab Andorra. Eesti tulevane MM-valiksarja kaaslane Küpros võib aga tõusta veel kolmandaks, kui võidab kaks viimast mängu ning Iisrael ei saa võõrsil jagu Belgiast. Samas on Iisrael lähema jälitaja Bosniga võrreldes eelisseisus, sest on omavahelistes mängudes plussis.

C-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Hispaania 21, Slovakkia 19, Ukraina 16.

Viimased olulised mängud: Makedoonia - Ukraina, Slovakkia - Valgevene, Hispaania - Luksemburg, Luksemburg - Slovakkia, Ukraina - Hispaania.

Kõik vähemalt play-off'i pääsejad on selgunud. Nii Hispaania kui ka Slovakkia kindlustavad otsepääsme, kui võidavad vähemalt ühe kahest viimasest mängust. Samas on Ukrainal võimalik vältida play-off'i, kui 3. koha meeskondadest tehakse parim tulemus.

D-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Saksamaa 19, Poola 17, Iirimaa 15, Šotimaa 11.

Viimased olulised mängud: Iirimaa - Saksamaa, Šotimaa - Poola, Saksamaa - Gruusia, Gibraltar - Šotimaa, Poola - Iirimaa.

Kui Saksamaa saab Iirimaa käest vähemalt viigi kätte, kindlustab ta voor enne lõppu edasipääsu. Mõistagi üritavad ka poolakad teha kõik, et edasipääsu saatus ei jääks viimases voorus iirlastega peetava omavahelise mängu otsustada - ehkki selleks tuleb võõrsil šotlasi võita. Nondel on omakorda motivatsioon endiselt kõrgel, sest 4 punkti kaugusel asuv Iirimaa mängib veel kahe liidriga, neil endil on aga ees ka kohtumine Gibraltariga - ehk teine Briti saarte meeskond on püütav.

E-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Inglismaa 24, Šveits 15, Sloveenia 12, Eesti 10, Leedu 9.

Viimased olulised mängud: Inglismaa - Eesti, Sloveenia - Leedu, Šveits - San Marino, Eesti - Šveits, Leedu - Inglismaa, San Marino - Sloveenia.

Inglismaa on kogu valisarja peale ainus täiseduga jätkav meeskond ja mõistagi edasipääsu kindlustanud. Et Sloveenia on Šveitsi vastu omavaheliste mängudega plussis, säilib juhul, kui Sloveenia alistab Leedu, olukord, kus Šveits (kelle puhul pole võidus San Marino üle kahtlust) ei tohi teise koha säilitamiseks viimases voorus Eestile kaotada. Ehk kui Inglismaa ei pruugi, siis Šveits võib meie vastu äärmiselt tõsiselt mängida. Sloveenia kindlustab play-off'i koha, kui võtab ühe võidu ning Eesti ei võida mõlemat viimast vastast.

F-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Põhja-Iiri 17, Rumeenia 16, Ungari 13, Soome 10.

Viimased olulised mängud: Ungari - Fääri saared, Põhja-Iiri - Kreeka, Rumeenia - Soome, Fääri saared - Rumeenia. Soome - Põhja-Iiri, Kreeka - Ungari.

Tihe alagrupp, kus Põhja-Iiri saab ühe võiduga igal juhul ajaloos esimest korda EM-finaalturniirile. Naabrite Rumeenia - Ungari vastasseisus on viimased küll kolme punktiga maas, kuid omavaheliste mängudega plussis, nii et võitlevad kindlasti lõpuni - seda enam, et Fääri saared on meeskond, kes alati suuteline vett segama.

G-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Austria 22, Venemaa 14, Rootsi 12, Montenegro 11.

Viimased olulised mängud: Liechtenstein - Rootsi, Moldova - Venemaa, Montenegro - Austria, Venemaa - Montenegro, Rootsi - Moldova.

Rootsil on täiesti reaalne võtta veell 6 punkti, kuid otse edasi pääsemiseks peavad nad lootma, et Venemaa saab vähem kui 4 punkti - omavahelistes mängudes on venelased peal. Austria on kindlalt edasi, ülejäänutest on kõik aga pärast Fabio Capellole kinga andmist ree peale tagasi saanud venelaste endi kätes.

H-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Itaalia 18, Norra 16, Horvaatia 14, Bulgaaria 8.

Viimased olulised mängud: Aserbaidžaan - Itaalia, Norra - Malta, Horvaatia - Bulgaaria, Itaalia - Norra, Malta - Horvaatia, Bulgaaria - Aserbaidžaan.

Nagu punktidest näha, piisab Itaaliale edasipääsuks ühest võidust, mis on võimalik kohe Bakuus ära võtta. Ehkki Horvaatia jääb norralastest maha, on neil head edasipääsuvõimalused, sest 6 punkti noppimine on reaalne. Norra peaks sel juhul teise koha säilitamiseks samuti viimased mängud võitma (omavahelised mängud Horvaatiaga miinuses), kuid võõrsil Itaalia vastu on seda väga raske teha.

I-grupp

Konkurentsi jäänud meeskondade punktid 8 vooru järel: Portugal 15 (6 mängust), Taani 12 (7), Albaania 11 (6).

Viimased olulised mängud: Albaania - Serbia, Portugal - Taani, Armeenia - Albaania, Serbia - Portugal.

Albaanial on Taanist vähem kaotatud punkte ning kui arvestada taanlaste viimast vastast, võib valiksarja üks suuremaid üllatajaid reaalselt kahe parema sekka jõuda ja edasi pääseda. Portugalile piisab kvalifitseerumiseks viigist Taaniga.