Earvin Ngapeth (keskel) oli üks prantslaste resultatiivsemaid mehi.Foto: AFP / Scanpix
Võrkpall
10. oktoober 2015, 20:28

VÕRKPALLI EM | REPORTAAŽ: Eesti kaotas Prantsusmaale, ent läbis peaproovi (1)

Võrkpalli EM on alanud Eesti jaoks kahe kaotusega maailma absoluutsesse tippu kuuluvate meeskondade vastu. Kui eile sai Itaalia läbi häda meist jagu kuivalt, siis täna oli Prantsusmaal meiega palju rohkem pusimist. 1:3 kaotus lubab homses viimases alagrupimängus Horvaatiaga uskuda võitu ja pääsu play-offi!

Kui poleks erinevusi särgivärvides, võinuks telerivaatajad arvata, et Prantsusmaa-Eesti mängu asemel on käima pandud eilse Itaalia matši kordus – kulgesid mõlemad mängud ju algul sama stsenaariumi järgi: kiire allajäämine avageimis ja pingeline, ent Eesti kaotusega lõppenud teine geim. Ent kui eile tähendas napp allajäämine kolmandas murdumist, siis täna näidati sitkust edasi ja saadi preemiaks tänavuse EMi esimene geimivõit.

Kui peatreener Gheorghe Cretu tõi eilse mängu suurimaks kaotusteguriks välja vahe rünnakul, siis samasse auku tundus minevat ka tänane matš: esimesele tehnilisele ajale mindi juba prantslaste 8:2 eduseisus ja seal oli suur teene prantslaste kaitsemängul – blokk jõudis Kert Toobali tõstetega sammu pidada ja kuigi otsepunkte tuli kokku vaid neli, aeglustati mängu piisavalt, et pall uuesti üles tuua. Eesti kaotas geimi lõpuks 25:13, enamik neistki punktidest tuli läbi prantslaste eksimuste. Meie ründeresultatiivsus oli kohutav 19% - Robert Täht tõi kaks, Keith Pupart, Ardo Kreek ja Andri Aganitsa asemel alustanud Timo Tammemaa ühe punkti.

Ometi piisas napist viiest õnnestumisest, et meie mängumootor käima tõmmata ja nii nagu eile, näitas Eesti teises geimis hoopis aktiivsemat ja intelligentsemat ründemängu, tööle saadi ka blokk. 10:15 kaotusseisu mängisid eestlased 19:19 viigini, enne kui prantslased kõrgema käigu sisse lükkasid, meie mehed eksima sundisid ja geimi 25:22 võitsid.

Kas asi oli selles, et seekord ei mängitud maha eduseisu või oli eilne kogemus piisavalt karastunud, ent täna ei tähendanud napp allajäämine teises geimis vaimset kollapsi kolmandas. Eestlased alustasid uhkelt, mängisid 13:11 edu küll hetkeks 13:15 maha, kui peagi haarati jälle ohjad. Kui varem olid närvilistel hetkedel saanud määravaks surve alla sattunud Eesti mängijate individuaalsed eksimused, siis seekord olid hoopis prantslased eksimisaltid: meile 25:22 geimivõidu toonud pall oli nende autrünnak. Täht tõi geimi peale 10 silma, avageimis Oliver Vennot asendama tulnud Renee Teppan seitse, ent üksikute säravate esituste asemel kuulus au kogu meeskonnale – kokku tehti geimi peale vaid neli eksimust.

Ent Eesti ei ole (veel) Prantsusmaa tasemel meeskond ja neljandas geimis oli mulluse MMi neljas meeskond taas lihtsalt parem. Ometi on Eestil 18:25 ja 1:3 kaotusega põhjust rahul olla.

Homme kohtutakse alagrupi kolmanda koha saaja otsustavas mängus Horvaatiaga. Kaks mängu on kannatatud ja näidatud kohati väga ilusat esitust – peaproovid on edukalt läbitud, nüüd on aeg anda tõeline etendus, et tagada EMi õnnestumine.