Eesti jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson.Foto: John Sibley
Jalgpall
13. oktoober 2015, 00:45

Magnus Pehrsson: ma ei ole valiksarjast teenitud 10 punktiga rahul (5)

Eesti jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson tõdes pärast 94. minuti väravast Šveitsi käest saadud 0:1 kaotust, et kuigi meeskonna esitusega jäi ta igati rahule, loeb tulemus, mis rõõmu ei paku.

"Arvan, et mängisime mitmes aspektis hästi. Esituse üle olen isegi väga rõõmus. Esimene poolaeg oli meie poolt stabiilsem ja kontrollivam kui teine. Teise poolaja alguses oli Šveits palju tugevam ja meie söödurütm kadus. Võinuksime siis mängu kaotada, aga taasleidsime rütmi, olime kompaktsemad ja asusime ise šansse looma.

Mängu lõpp oli muidugi emotsionaalne – esmalt oli tunne, et võidame, aga siis tuli vastu võtta kaotus, mis oli väga ebaõiglane. Kui tahta näha midagi positiivset, siis hea, et me ei kaotanud selle väravaga kohta play-off'is. See olnuks veel valusam. Aga tulemus määrab. Tänase esituse ja kolme punktiga tunduksime end väärikate võitjatena, sest vastas oli maailma 12. meeskond. Nüüd on fakt, et saime 0:1 kaotuse."

Miks esimese poolaja lõpus ja teise alguses üleolek kadus? "Esimese poolaja lõpu osas ma selle väitega pigem nõus ei ole. Tõsi, Šveits tekitas Artur Pika vastu arvulise ülekaalu, millega olime kergetes raskustes. Teiseks poolajaks olime selleks valmis, aga Xherdan Shaqiri ei jätkanud.

Teise poolaja alguses olime liiga optimistlikud. Tahtsime iga vastasmängijat pressida, mis on hoiakuna tore, sest olimegi mängijad matši eel kõvasti üles kütnud, aga me ei teinud pressi meeskondlikult, mistõttu murenes mängupilt."

Mis väravaga lõppenud olukorras valesti läks? "Me ei jõudnud piisavalt nobedasti positsioonidele tagasi. Meie enda asjad polnud tolles olukorras piisavalt hästi organiseeritud, täpsemalt ma ilma väravat üle vaatamata öelda ei oska."

Kuidas tunneb end suurepärase šansi luhanud Ats Purje? Mida talle ütlesid? "Ma pole Purjelt seda küsinud. Meil oli väga suur võimalus võita ja Ats ise tunneb kõige põhjalikumalt, et pidanuks värava ära lööma. Meie ülesanne on teda nüüd toetada. Miks peaksin seda eksimust talle nina alla hõõruma?"

Kas Šveitsi kehv esitus üllatas sind? "Ma polnud üllatunud, vaid rõõmus, sest pool aastat tagasi polnud Šveitsil mängus meiega mitte mingeid probleeme. Tõsi, Šveits oli juba finaalturniirile pääsenud ja mäng Eestis polnud nende jaoks kõige põnevam, aga see meid ei huvita. Tahtsime anda endast kõik, et see mäng poleks neile mugav."

Võta palun valiksari lühidalt kokku. "Oleme palju kõrgemal tasemel kui valiksarja alguses. Kaotasime edasipääsušansi eelmisel sügisel, kui ei võitnud Leedus ega San Marinost. Kaduma läks viis punkti, mille meie praegune meeskond oleks ära võtnud. Äsja kaotasime Šveitsile mängus, mille võinuksime võita mitte õnne, vaid hea esituse abil. Sama asi juhtus Sloveenias. Seetõttu polegi meil üle 10 punkti.

Ma ei ole punktisaagiga rahul, küll aga meeskonna arenguga. 2014. aastal polnud meestel füüsilist vormi, mänguaega ega klubisidki. Nüüd on asjad paremad ja olema ka meeskonda uuendanud. Selle kõigega olen rahul, aga mitte 10 punktiga. Järgmises valiksarjas ihkame rohkem punkte."