Jüri Jaanson Pekingi olümpia hõbemedaliga.Foto: TEET MALSROOS
Sõudmine
14. oktoober 2015, 17:03

SÜDAMLIKUD ÕNNESOOVID! Eesti läbi aegade edukaim sõudja Jüri Jaanson tähistab täna juubelit! (7)

Täna tähistab oma 50ndat juubelit Eesti läbi aegade edukaim sõudja Jüri Jaanson. Tartus sündinud ja Viljandis sportlasteed alustanud raudmees on kahekordne olümpiahõbe, kes suutis sportlikke pingeid ja emotsioone pakkuda koguni kuutedel mängudel.

Jaanson, kes hetkel tegutseb Toompeal Reformierakonna fraktsioonis rahvasaadikuna, on endiselt kirglik spordimees ning pole siiani aere nurka visanud. Kuigi tippspordist loobumisest on saanud neli aastat ehk terve olümpiatsükkel.

Nii kasutab igihaljas spordimees pingelise poliitikategemise vahele tulevaid puhkepause ja vabu päevi endiselt sõudevett testides ning tema värskematest sporditulemustest saab loetleda tänavu koduklubi kaheksapaadi rivistuses võidetud riigi meistrikulda ja vaid mõned päevad tagasi kaheksapaatide sügisregatil saavutatud teist kohta.

Jaanson on olnud aktiivne kaasarääkija kodulinna arengutes ning paljuski tänu tema eestkõnelemisele ning algatatud Kahe Silla jooksule said korda Pärnu jõekaldad kahe silla vahelisel alal. Nüüd on mees võtnud eesmärgiks, et Pärnu saaks kvaliteetsetele kriteeriumidele vastava sõudeareeni ning seisab hea selle eest, et areng kallasradadel ei seiskuks.

Sportlasteest

Jaanson alustas 1977. aastal sportlasteed Urve ja Heino Bergmanni käe all suusatajana. Hilisema margiala juurde jõudis Jaanson kolm aastat hiljem, mil liitus Viljandi Sõudeklubis Anne Freimuthi grupiga. Siis järgnes Pärnusse kolimine ning üheksa aastat väldanud ja suure edu toonud koostöö riigi sõudmise grand old man-i Mihkel Leppikuga.

Ajastu säravaimaks hetkeks jääb 1990-ndal aastal Tasmaanias võidetud ühepaadi maailmameistritiitel. Mõõna-aastatele järgnes uus edu juba 1995. aastal, mil sõudetipp võitis ühepaadil hiljem pea sama pika karjäärini jõudnud sloveeni Iztok Copi järel MM-hõbeda.

Uuele laineharjale jõudis spordimees peale väga pikki otsinguid Ateena olümpiamängudel, kui sportlastee mõistes väga küpses eas, 38-aastasena, suutis Olaf Tufte järel hõbemedalit võites sõudemaailma üllatada.

Järgnes MM-pronksiga päädinud Püha Lehma, ehk parimatest-parimatega moodustatud paarisaeru neljapaadi 2005. aasta. Ja siis tuli meeldejääv 2008 – Pekingi olümpiamängude aasta, mil selleks hetkeks peaaegu 43-aastane Jaanson koos palju noorema klubikaaslase Tõnu Endreksoniga võitis paarisaeru kahepaadil hõbemedali.

Juubilar alustas ka uut, Londoni olümpiatsüklit, mis pidi kulmineeruma 2012. aastal Eesti löögijõuliseimas paatkonnas medali ründamisega, ent loobus suurest spordist terviseprobleemide ilmnemisel ning pööras sellega elus uue lehekülje.

Jaanson on 2011. aastat sõudmise kõrgeima tunnustuse, Thomas Kelleri teenetemärgi, omanik.

Õhtuleht soovib juubilarile õnne, tervist ja jaksu!