VÄLJAKUTSE: 2016. aasta jalgpalli EMile jõudmiseks peavad Zlatan Ibrahimovic ja Rootsi koondis saama play-off’is jagu Taanist, kellega neil on viimasel ajal kõvasti peavalu olnud. Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
19. oktoober 2015, 07:00

Ibrahimovic peab EMile pääsemiseks tülikatest naabrimeestest jagu saama

"Ma ei kujuta EM-finaalturniiri enda osaluseta ette!" teatas andressõbraliku suuvärgi poolest tuntud Rootsi jalgpallikoondise staarründaja Zlatan Ibrahimovic enne play-off'i loosimist. Oli see sõnumine või mitte, aga Rootsi sai vastaseks meeskonna, keda kõige vähem sooviti.

Variandid olid Ukraina, Bosnia ja Hertsegoviina, Ungari ja Taani. Ukraina ja Bosnia on kõvad ning Ungarigi tõusuteel, aga naaber Taani on Rootsi jaoks ütlemata tülikas vastane – eelmised neli mängu on neile kaotatud ilma, et Svenssonid oleksid löönud ainsatki väravat.

Kui nad ei looda just kahe 0:0 viigi ja penaltiseeria toel play-off'i läbida, peavad Ibrahimovic & Co taanlaste väravaluugi lahti muukima. "Meie vaatevinklist kõige keerulisem loos," ei hakanud Rootsi peatreener Erik Hamren olukorda ilustama.

Taani kaitsja Erik Sviatchenko teatas enesekindlalt: "Simon Kjaeri näol on meil olemas kaitsja, kes suudab peatada Zlatani. Ta on seda varemgi teinud ning neutraliseeris hiljuti Cristiano Ronaldo. Miks ta ei võiks seda ka Zlataniga teha?"

Duell tuleb tuline ning emma-kumma osapoolega otsest kiindumuslikku suhet mitteomavad Skandinaavia jalgpalli­sõbrad saavad rõõmustada, et vähemalt üks ristilipp on EM-finaalturniiril esindatud ning Norragi šansid Ungari vastu pole kehvad. Vähemalt viikingid ise olid loosi järel joviaalses meeleolus. "Unistuste loos! Võimalikest vastastest raudselt parim variant!" kuulutas ajaleht Aftenposten.

Kuigi ajalugu ei maksa jalgpalliväljakul midagi, olgu ära toodud nelja duelli senised tulemused. Ukraina ja Sloveenia on mänginud neljal puhul ning Ukrainal pole kirjas ainsatki võitu (kaks viiki, kaks kaotust), kusjuures vastamisi oldi ka 2000. aasta EMi play-off'is, kui Sloveenia sai kokkuvõttes 3:2 võidu.

Rootsi – Taani maavõistlusi leidub ajaloost koguni 104 ning jäme ots on Svenssonite käes – 19 viigi kõrval on Rootsil kirjas 45 ja Taanil 40 võitu. Bosnia ja Hertsegoviina on varem Iirimaaga kohtunud korra ning vastu tuli võtta 0:1 kaotus. Ungari ja Norra on kohtunud 16 matšis, Ungaril on kirjas kuus, Norral viis võitu, lisaks viis viiki.

UEFA: 24 on õige otsus

Enne play-off'i paaride loosimist rõhutas Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) peasekretär Gianni Infantino, et otsus suurendada finaalturniiril osalejate arv 24-ni on osutunud õigeks.

"Valikturniiri kulg, mis kätkes endas ootamatuid stsenaariume mitmetes valikgruppides ning palju üllatusi, on finaalturniiri laiendamise põhjendatuse parimaks tõestuseks.

32 meeskonnal oli enne oktoobris peetud valikgruppide kahte viimast vooru veel võimalus finaalturniirile jõuda, mis koos valiksarja tulemustega tõestasid, et Euroopas on rohkesti rahvusmeeskondi, kes suudavad kõige kõrgemal tasemel konkurentsi pakkuda," rääkis Infantino.

1960-1976 osales EM-finaalturniiril neli, 1980-1992 kaheksa, 1996-2012 aga 16 rahvusmeeskonda.

Jalgpalli EMi play-off

• Ukraina – Sloveenia

• Rootsi – Taani

• Bosnia ja Hertsegoviina – Iirimaa

• Norra – Ungari

Matšid peetakse vahemikus 12.-17. novembrini, esimesena märgitud meeskond peab avamängu koduväljakul.