Juhan MettisFoto: Aldo Luud
Spordivaria
19. oktoober 2015, 10:00

Judoka Mettis tõusis Rio OM-koha piirile!

Juhan Mettis jõudis Pariisi Grand Slamil üle 100 kiloste meeste seas teise ringi ning jagas seega lõpuprotokollis 9.-16. kohta. Esimeses ringis võitis Juhan pikalt kestnud matšis yuko väärilise hindega aseri judokat Ushangi Kokaurit, kes asetses enne Pariisi võistlust maailma reitingu tabelis 38. kohal ehk 13 kohta Mettisest eespool.

Teises ringis läks Juhan vastamisi maailma senise 11. numbri, jaapanlase Hisayoshi Harasawaga, kes võitis juulikuus Universiaadil +100kg kategoorias kulla. Mettis oli toona viies.

Matš jaapanlasega oli heitlik: vastasel oli küll 2 shidot (karistust), kuid waza-ari hindeline eduseis, mida ta pikalt ja edukalt kaitses. Võidu suutis Harasawa vormistada pärast kolm ja pool minutit kestnud maadlust kui Mettise kiire rünnakuga seljatas.

Kaotus jaapanlasele polnud Mettise jaoks aga häbiasi – tuli Harasawa ka GP üldvõitjaks ning tõusis maailma edetabelis esikümnesse. Mettis tõusis selles arvestuses 44. kohale, ent mis olulisem, Rio olümpiamängude paremustabelisse teenitud 60 edetabelipunkti kergitasid ta 36. kohale. Otse OM-pääsme teenivad 35 parimat. Judos kestab olümpiakvalifikatsioon 2016.a juunikuuni ning ees ootamas veel kümneid punktikogumisturniire.

Pariisis võistlesid veel Aleksandr Marmeljuk (kuni 90kg) ning Grigori Minaškin (kuni 100kg), kes jäid pidama avaringi. Marmeljuk kohtus loosi tahtel esimeses ringis maailma edetabeli neljanda ning seitsmekordse EM-i medalimehe grusiin Lipartelianiga, kes alistas eestlase kõrval kõik teisedki vastased. Minaškinit läks oma matšis juhtima samuti maailma esikümnesse kuuluva venelase Bisultanovi vastu, kuid idanaaber võitis lõpuks kinnihoidmistehnika läbi.

Järgmisena ootab meie judokoondist ees Abu Dhabi Grand Slam, kus samuti jagamisel kõrged olümpiapunktid.