FIFAFoto: AFP/Scanpix
Jalgpall
19. oktoober 2015, 12:26

Platini: ütlesin Blatterile, et ta võib mulle miljoni maksta milles soovib: dollarites, rublades, naeltes! (4)

Maailma jalgpalliliidu FIFA asepresident, Euroopa alaliidu UEFA juht Michel Platini eemaldati 90 päevaks vutielu juhtimisest, et uurida, miks maksis korruptsioonikahtlusega FIFA president Sepp Blatter talle 2011. aastal kaks miljonit Šveitsi franki. Prantslane selgitas toimunut ajalehele Le Monde antud intervjuus.

Platini sõnul algas kõik 1998. aastal, kui Blatter soovis saada FIFA presidendiks ning ta palkas Platini enda nõunikuks. UEFA juht meenutab vestlust šveitslasega: ""Kui palju sa tahad?" Ma vastasin: "Miljon." "Milles?" "Milles soovid: rublades, naeltes või dollarites!" Toona veel eurosid ei olnud. Ta vastas: "Okei, üks miljon Šveitsi franki aastas!""

Prantsusmaa vutilegend nõustas Blatterit aastatel 1998 kuni 2002. Miks sai ta selle eest raha alles üheksa aastat pärast töö lõppemist? Platini naases minevikku: "Kusjuures, ma töötasin mitu kuud sentigi nägemata. Kui ma Blatterit nägin, pärisin: "Kas sul on probleeme mulle maksmisega?" Ta vastas: „Jah, ma ei saa sulle miljonit anda, sest isegi peasekretär teenib vaid 300 000 franki aastas. Ma ei saa sulle maksta tema rohkem kui kolmekordset palka. Nii et teeme lepingu 300 000 frangi peale ja ülejäänu tasun ma sulle hiljem." Nii see käis. Aga lubatud "hiljem" jäigi tulemata."

Platini tõdes Le Monde'ile, et sai alles hiljem teada, et vastavalt Šveitsi seadustele oli ka tema ja Blatteri sõlmitud suuline leping miljonile frangile kehtiv. Seega saatis ta läbi esindajate vutiliitu kirja. "Ja seal ma eksisin – ma ei mäletanud, et olin palgaks saanud 300 000 franki. Arvasin, et see summa oli 500 000 ja teist sama palju oldi mulle nelja aasta eest võlgu. Seega esitasin arve kahele miljonile. Kümme päeva hiljem sain ma FIFAst raha ning tasusin ise sellelt summalt ka maksud!" oli prantslase poolne selgitus juhtunust.

Kas skandaali taustal soovib Platini jätkuvalt saada FIFA presidendiks? "Näete, Zürich on ainult 250 kilomeetrit selles suunas," rääkis Platini Genolieri külakeses asuvas korteris üle Genfi järve osutades "Mind eemaldati kolmeks kuuks, aga mis enim häirib: mind pandi kõigi teistega ühte patta. On häbiväärne, et mu nimi on mutta trambitud. Kõige muuga tegelevad mu juristid, kes järgivad FIFA protseduurireegleid ja vajadusel kaebavad ka Rahvusvahelisse Spordikohtusse.

Ma loodan, et kõik möödub kiirelt. Ma ei taha avastada end samast seisust kui Mohamed Bin Hammam, kes 2011 aastal eemaldati vahetult enne presidendivalimisi. Ta sai süüst puhtaks liiga hilja, kui Blatter oli juba presidendiks tagasi valitud."

Tõsi, spordikohus tühistas Bin Hammami eluaegse jalgpallis osalemise keelu, ent mees sai FIFAlt teise korruptsioonijuhtumi tõttu uue karistuse. Mis saab Platinist? "Ma olen ainus, kes saaks kindlustada, et FIFAst saab taas maailma jalgpalli kodu. Aga iga kord, kui ma sellele positsioonile lähenen, olen kui Ikarus, kes päikeselt kõrvetada saab," on mees endast heal arvamusel.