Garri KasparovFoto: Reuters / Scanpix
Spordivaria
21. oktoober 2015, 19:07

Kuulus Vene maletaja ja opositsionäär sai maleliidult altkäemaksu tõttu kaheaastase tegutsemiskeelu (7)

Kuulus Vene maletaja ja opositsionäär Garri Kasparov sai rahvusvaheliselt maleliidult (FIDE) kahe aasta pikkuse tegutsemiskeelu. Sama saatus tabas endist organisatsiooni peasekretäri Ignatius Leongi.

"Kasparovil ja Leongil on keelatud kahe aasta jooksul tegutseda ükskõik, mis ametikohal nii FIDEs, selle liikmetes kui ka muudes seotud organisatsioonides," teatas FIDE oma kodulehel.

FIDE eetikakomitee leidis, et Kasparov ja Leong on süüdi organisatsiooni moraalikoodeksi rikkumises (Moral Code). Nimelt maksis Kasparov eelmise aasta FIDE presidendivalimiste eel Leongile 500 000 dollarit, et saada endale Singapuri hääl. Leong lubas, et organiseerib Kasparovile selle raha eest 10+1 häält Aasia alaliidult. Hoolimata susserdamisest kaotas Kasparov ikkagi presidendivalimised Kirsan Iljumžinovile, kes juhtis FIDEt ka varem.

2005. aastal malest loobunud ja poliitikasse siirdunud Kasparov on 11 korda tunnistatud maailma parimaks maletajaks. Samuti oli ta üks 2010. aasta kampaania "Putin peab lahkuma" eestvedajatest. Teda on korduvalt kodumaal vahistatud.