Täna mängitakse Old Traffordil 170. Manchesteri derbi.
Jalgpall
25. oktoober 2015, 08:00

MANCHESTERI DERBI | Legendaarne kannalöök, 1:6, Rooney käärid, videod ja statistika!

Inglismaa jalgpalli kõrgliiga 10. vooru oodatuimas kohtumises pole kahtlust - tänane Manchester derbi United - City. Sel puhul meenutame ägedamaid Manchesteri derbisid.

Esimest korda olid United ja City vastamisi 1881. aasta 12. novembril. Tõsi, kumbki ei kandnud toona veel oma praegust nime. United oli Newton Heath ja City oli West Gorton. Tolle matši võitis Unitedi eelkäija Newton Heath 3:0.

Olgu veel lisatud, et eelmisest 10-st omavahelisest mängust pole ükski jäänud viiki (City'l on 6 ja Unitedil 4 võitu) ning viimati (12. aprillil) jäi 4:2 peale United. Aga meenutame nüüd selle duelli värvikamaid episoode rõhuga värskemal ajalool.

OMA SANGARI KANNALÖÖK KUKUTAB UNITEDI ESILIIGASSE (aprill 1974) | Denis Law oli Manchester Unitedi legendaarne ründaja, kes lõi aastatel 1962-1973 klubi kasuks 171 väravat, võitis 1964. aasta Ballon d'Or'i ja aitas klubi 1968. aastal Euroopa meistritiitlini. 1973 teatas United, et team teeneid enam ei vajata, ning Law siirdus City ridadesse.

Hooaja 1973-74 viimases voorus oli City vastaseks liigakoha eest võidelnud United. City võitis 1:0 tänu Law 81. minuti kannaga löödud väravale. Hiljem selgus, et United kukkunuks esiliigasse ka ilma selle tulemuseta, aga värava löömise hetkel arvas Law, et ta kukutas Unitedi esiliigasse. Law ei tähistanud väravat, vaid kõndis maad põrnitsedes platsile ära (ta vahetati kohe välja). United mängis järgmisel hooajal esiliigas, mis võideti ja naasti meistrisarja.

KEANE MURRAB HAALANDI PÕLVE (aprill 2001) | 1:1 viik, mis sillutas tee Unitedi kolmandale järjestikusele meistritiitlile on meeles vaid ühe episoodi pärast - Unitedi toonane kapten Roy Keane tegi ülijõhkra vea City poolkaitsjale Alf-Inge Haalandile ja teenis selle eest punase kaardi. Keane tunnistas hiljem, et see oli kättemaks 1997. aasta eest, kui Haaland talle raske vigastuse tekitas.

Kuigi Keane'i manööver oli väga jõhker, ei saanud Haaland tõsiselt vigastada, vaid osales juba järgmises mängus. Keane sai kokku 8mängulise võistluskeelu (3 kohe, 5 hiljem, kui tunnistas autobiograafias, et tegi seda meelega), aga ei näidanud üles mingit kahetsust. "Silm silma vastu. Ta sai selle, mille ära teenis."

BENJANI LÕPETAS 34AASTASE OOTUSE (veebruar 2008) | Man City polnud Man Unitedit võõrsil 34 aastat võitnud. Ootus lõppes tänu Benjani Mwaruwari väravale, mis andis külalistele Old Traffordil 2:1 võidu.

OWENI AINUKE TÄHTIS VÄRAV UNITEDIS (september 2009) | Kolme Manchester Unitedis veedetud aasta jooksul mängis Michael Owen vähe ja lõi veel vähem väravaid. Lisaks oli ta endine Liverpooli, kes oli, on ja jääb Unitedi ajalooliseks pearivaaliks, jalgpallur. Aga üks värav oli kullahinnaga.

Käimas oli United – City mängu 96. minut ja seis 3:3, kusjuures United oli juhtinud mängu nii 1:0, 2:1 kui ka 3:2, kui Owen Stretford Endi (Old Traffordi häälekaim tribüün, telekaameratest vaadates vasaku otsajoone taga) ees 4:3 võiduvärava lõi. "Ilmselt kõigi aegade parim derbi," ütles Alex Ferguson. Tema kolleeg Mark Hughes ilmselt ei nõustunud.


Michael Owen late winner against Manchester City by koma014

WAYNE ROONEY USKUMATUD KÄÄRID (veebruar 2011) | Manchesteri derbi näis hulpivat 1:1 viigi suunas, kui Wayne Rooney võlus oma oskustepagasist välja imelise, fenomenaalse momendi. Rooney lõi Nani tsenderduse 78. minutil ülepea käärlöögiga ristnurka ja andis Unitedile 2:1 võidu. Klubi võitis paar kuud hiljem 19. Inglismaa meistritiitli, millega tõusti riigi kõigi aegade edukaimaks klubiks (Liverpoolil on tiitleid 18, Unitedil praeguseks 20).

 

TOURE LÕPETAB 35AASTASE OOTUSE (aprill 2011) | Man City kuulus kolmandat hooaega šeik Mansour'ile ja oli kokku saanud võimsa koosseisu, ent ühtegi karikat neil jätkuvalt ette näidata polnud. Inglismaa karikasarja poolfinaalis saadi Wembley'l aga Man Unitedist tänu Yaya Toure 52. minuti väravale 1:0 jagu ning jõuti finaali, kus alistati sama mehe tabamusest 1:0 Stoke City. 35aastane trofee-ootus sai sellega läbi. Aasta hiljem tuli City juba Inglismaa meistriks.

SUPER-MARIO ALANDAS UNITEDIT (oktoober 2011) | Tiitlikaitsja Man United tähistas Sir Alex Fergusoni 25. aastapäeva peatreenerina, aga Man City rikkus pea, kui võitis Old Traffordil 6:1! Avavärava lõi Mario Balotelli, kes paljastas alussärgi, kuhu oli kirjutatud "Miks alati mina?" ("Why always me?"), mis liigitus jalamaid jalgpalliklassika varamusse. City 6:1 võit oli oluline ka põhjusel, et meistriks tuldi kevadel tänu paremale väravate vahele ja see võit mängis seal olulist rolli (City'le +5, Unitedile -5 väravat).

STATISTIKA:

Inglismaa meistritiitleid: United 20, City 4.
Inglismaa karikavõite: United 11, City 5.
Inglismaa liigakarikavõite: United 4, City 3.
Meistrite liiga võita: United 3, City 0.
MM-tiitleid: United 2, City 0.
UEFA superkarika võite: United 1, City 0.
Euroopa karikavõitjate karika võite: United 1, City 1.
Kõigi aegade omavaheline saldo: United 70 võitu, City 49 võitu, 50 viiki.
Inglismaa meistriliigas kogutud punktid läbi aegade: United 5274, City 3943.
Enim väravaid Manchesteri derbis: Wayne Rooney 11 (järgnevas videos 8 Premier League'is City'le löödud väravat, sh fantastiline käärlöök veebruaris 2011).

 

Huvitav fakt: kui Old Trafford teise maailmasõja ajal pommitamises kahjustada sai, mängis United oma kodumänge City toonasel kodustaadionil Maine Road'il.

Huvitav fakt nr 2: läbi ajaloo on mõlema Manchesteri suurklubi eest mänginud 25 jalgpallurit.