Sergei TerehhovFoto: Valkeakoski Haka
Jalgpall
27. oktoober 2015, 07:00

KULDNE KURADITOSIN: 13 välisriigi meistriks kroonitud Eesti jalgpalluri lugu (2)

Pühapäev polnud uhke päev mitte ainult Mihkel Aksalu ja Seinäjoki rahva jaoks, vaid kogu Eesti jalgpalli. Pisikeses vutiriigis, nagu Eesti, on iga säärane saavutus arvel. Sestap teab iga endast lugupidav vutifanatt, et tänavu rahvuskoondise esikindaks tõusnud Aksalu oli järjekorras 13. välisriigi meistriks kroonitud Maarjamaa jalgpallur.Pisut leigemale jalgpallisõbrale tõttab appi Õhtuleht, kes meenutab ühes asjaosalistega eestlaste klubijalgpalli kõrghetki. Otsa tegi 12 aastat tagasi lahti Urmas Rooba, kel ainsana kaukas enam kui üks trofee. Kuigi Ragnar Klavan viibis aastal 2005 Norra meistriks kroonitud Oslo Valerengas laenul, ei saanud tänane rahvuskoondise kapten kulda kaela, sest jooksis platsile vaid karikamängudes. Ent alustame algusest:Urmas Rooba (2003, 2004, 2006, FC Kopenhaagen, Taani)Kui mõõta edukust tiitlites, siis ei leidu endisele Eesti koondise vasakkaitsjale vastast. Urmas Rooba pigistas neljast Taani tippklubis FC Kopenhaagenis veedetud hooajast välja peaa

Pühapäev polnud uhke päev mitte ainult Mihkel Aksalu ja Seinäjoki rahva jaoks, vaid kogu Eesti jalgpalli. Pisikeses vutiriigis, nagu Eesti, on iga säärane saavutus arvel. Sestap teab iga endast lugupidav vutifanatt, et tänavu rahvuskoondise esikindaks tõusnud Aksalu oli järjekorras 13. välisriigi meistriks kroonitud Maarjamaa jalgpallur.Pisut leigemale jalgpallisõbrale tõttab appi Õhtuleht, kes meenutab ühes asjaosalistega eestlaste klubijalgpalli kõrghetki. Otsa tegi 12 aastat tagasi lahti Urmas Rooba, kel ainsana kaukas enam kui üks trofee. Kuigi Ragnar Klavan viibis aastal 2005 Norra meistriks kroonitud Oslo Valerengas laenul, ei saanud tänane rahvuskoondise kapten kulda kaela, sest jooksis platsile vaid karikamängudes. Ent alustame algusest:Urmas Rooba (2003, 2004, 2006, FC Kopenhaagen, Taani)Kui mõõta edukust tiitlites, siis ei leidu endisele Eesti koondise vasakkaitsjale vastast. Urmas Rooba pigistas neljast Taani tippklubis FC Kopenhaagenis veedetud hooajast välja peaaegu maksimumi ehk kolm kuld- ja ühe hõbemedali.Kandvaim roll oli Roobal 2003. aasta kevadel võidetud tiitlis, kus oli hooaja esimeses pooles põhikoosseisumees. Järgmisel kahel tiitlivõiduhooajal oli Rooba sageli kas vigastatud või vahetusmees. „Esimene tiitel oli kõige emotsionaalsem, viimane pigem formaalne," meenutas Rooba Õhtulehe palvel Taani-aegu.„Tol hetkel ei saanud aru, kui kõva saavutus see oli, see tundus niivõrd loomulik. Praegust olukorda vaadates, siis on see ikka väga suur saavutus. Noortele on tulemus ettetehtud. See peaks neile indu ja motivatsiooni andma, et jõuda sama kaugele, sest see on võimalik. Tol ajal arvati, et kui Rooba sai, saab iga teine kah. Kahjuks mitte."

Sergei Terehhov (2004, Valkeakoski Haka, Soome)Tegelikult võiks Sergei Terehhovist rääkida praegu kui kahekordsest Soome meistrist, ent pikalt 2003. aasta meistrisarja juhtinud Valkeakoski Haka suutis hooaja lõpuks oma edu HJKle maha mängida. Ent vigade parandus oli kiire ja korralik. Aasta pärast valusat hõbedat tegid Terehhov ja Haka Soomes puhta töö: 26 mängust kaotati vaid kolm ning hõbedane AC Alliansi jäeti 11 punkti kaugusele.

Endine rahvuskoondise poolkaitsja panustas tiitlivõitu kahe värava ja kolme tulemusliku sööduga. „2003. aasta oli mõru pill, järgmisel aastal me ei lubanud sel korduda," pajatas Terehhov. „Meeskond ja atmosfäär olid positiivsed, kõik sujus."Muuhulgas Bergeni Branniga Norra meistrivõistluste hõbeda võitnud Terehhov hindab Soome triumfi tagantjärele oma mängijakarjääri tipphetkeks. „Iga profimängija mängib jalgpalli, et tiitleid võtta, sest see on see, mis jääb ajalukku. Praegu helistate jälle ju tiitli pärast, mida rohkem tiitleid, seda edukam karjäär on."

Edasi lugemiseks: