Foto: TEET MALSROOS
Seisukoht
26. oktoober 2015, 18:01

Seisukoht | Loperguse palli meetod (1)

1863. aasta sügisel Inglismaal esimesi jalgpallireegleid koostades jaguneti kahte leeri – ühes need, kes leidsid, et palli käega mängida ei tohiks, teises need, kelle arvates võiks. Esimestest said jalgpallurid, teistest ragbimängijad.

Jalgpallist on poolteist sajandit hiljem saanud maailma populaarseim spordiala, globaalne nähtus ja meelelahutustööstus, kus liiguvad miljardid eurod. Ragbigi elab kenasti. Kui raha ja glamuuri on ragbis küll vähem kui jalgpallis, siis kire osas alla ei jääda ja lugupidamise osas ollakse pikalt ees.

Inglismaal laupäevase finaaliga Austraalia – Uus-Meremaa kulmineeruv ragbi MM on eeskujuks tervele spordimaailmale, sest kui mõni ragbimängija rikub reegleid ja kohtunikul tuleb ta platsilt eemaldada, on sündmuste jada lihtne: kohtunik kutsub mängija enda juurde, selgitab vea iseloomu ja tõstab kaardi.

Mida teeb mängija? Äärmisel juhul vangutab korraks pead ja sammub platsilt minema. Mitte kunagi ei protesteeri, ammugi ei tee seda ta kaaslased. Kontrast jalgpalli – ja enamike spordialadega – on tohutu. Naiivne oleks arvata, et ragbi suudab teisi õpetada. Küll aga väärib loperguse palliga mäng säärase ainulaadse ja värskendava olukorra eest kiitust ja imetlust. Ausat mängu on ilus vaadata.