Sepp Blatter ja tema emotsioonidFoto: PHOTO DESK
Jalgpall
28. oktoober 2015, 19:38

Sepp Blatter järgmisest FIFA presidendist: ükskõik kes, aga mitte Michel Platini!

Ametist kõrvaldatud rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) president Sepp Blatter (pildil) andis Venemaa uudisteagentuurile TASS intervjuu, kus ründas ägedalt Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) juhti Michel Platinid, kes hetkel samuti ametist kõrvaldatud.

FIFA eetikakomisjon kõrvaldas Blatteri ja Platini ametist seoses viimasele tehtud kahe miljoni Šveitsi frangi suuruse maksega, mille kohta polnud sõlmitud kirjalikku lepingut. Kui selles küsimuses on mehed ühes paadis ja räägivad sama juttu, siis kõiges muus ollakse tülis.

Blatteri süüdistab Platinid isiklikus rünnakus ja UEFAt temavastases kampaanias. Oma osa saab ka Euroopa Liit. „Kes on FIFA presidenti rünnanud? Poliitika. Euroopa Liit. Euroopa parlament on kaks korda võtnud vastu minuvastase resolutsiooni. Aga see on poliitiline sekkumine sporti. Kõik sai alguse Platini tegutsemisest, aga praegu pole konflikt enam minu ja Platini vaheline, vaid 2018 MM-finaalturniirist ilmajäänud Inglismaa ründab Venemaad," rääkis Blatter.

Šveitslase sõnul oli enne 2018 ja 2022 MMide hääletust saavutatud FIFA juhatuses konsensus, et esimese finaalturniiri saab Venemaa ja teise USA. Olukord muutus, kui Platini kohtus Prantsusmaa toonase presidendi mahitusel Katari kroonprintsiga, mille järel läksid neli Euroopa häält USA kandidatuuri juurest Katari manu.

„Katar võitis hääletuse 14:8, aga kui need neli häält jäänuks USAle, võitnuksid nad 12:10. MMid oleksid toimunud järjest kahes suures riigis. Kui USA saanuks 2022 MMi endale, räägitaks praegu ainult toredast Venemaal peetavast 2018. aasta MMist, mitte probleemidest FIFAs," andis Blatter mõista, et tema ja FIFA nime määrinud olukorra eest vastutavad tema meelest eelkõige Inglismaa ja USA, kelle jaoks 2018 ja 2022 MM-finaalturniiride valik suure pettumuse valmistas.

***
Eile kinnitas FIFA valimiskomisjon, et 26. veebruaril 2016 toimuvateks erakorralisteks presidendivalimisteks – Blatter võitis kevadel uue nelja-aastase mandaadi, aga teatas paar päeva hiljem, et paneb ameti varem maha – esitasid korrektsed paberid seitse kandidaati: prints Ali bin Hussein (Jordaania), UEFA peasekretär Gianni Infantino (Šveits), Musa Bility (Libeeria), šeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa (Bahrein), Jerome Champagne (Prantsusmaa), Tokyo Sexwale (LAV) ja Platini.

Kas Platini saab 26. veebruaril kandideerida, sõltub, kas ta vahepealse aja jooksul eetikakomisjoni poolt ametisse ennistatakse. Blatter aga Platinid oma ametijärglasena näha ei taha: „140 rahvuslikku alaliitu ei tuleks FIFA abita toime. Nad kõik soovivad presidendiks meest, kes saab aru, et jalgpall ei piirdu Meistrite liigaga. Isiklikult arvan, et pea kõik kandidaadid keskenduksid jalgpalli jätkuvale arendamisele, välja arvatud Platini."