Tallinna Flora rõõmustab 2:0 värava üle.Foto: Alar Truu
Jalgpall
31. oktoober 2015, 15:52

Sergei Pareiko rumal punane aitas Floral lõpetada 10aastase ootuse (12)

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste eelviimase vooru keskses kohtumises alistas nädala eest tiitli kindlustanud FC Flora võõrsil 2:0 kahe eelmise aasta meistri FC Levadia, kelle kapten Sergei Pareiko teenis avapoolaja lõpul vägivaldse käitumise eest punase kaardi.

Flora polnud meistrivõistlustel Levadiat võitnud pärast 2011. aasta septembrit ning võõrsil oldi suurest rivaalist viimati jagu saadud 2005. aastal. 88. Tallinna derbi esimene poolaeg möödus üpris tempokalt, aga väravateta kuni 45. minutini.

Siis teenis Flora nurgalöögi, mille toimetamise ajal tõukas 27. minutil protesteerimise eest kollase kaardi saanud Pareiko käega näkku Flora poolkaitsjat Andre Frolovi.

Peakohtunik Kristo Tohver olukord ei silmanud ja mäng jätkus mõned sekundid enne, kui kastikohtunik Juri Frischer talle juhtunust raadioside teel märku andis. Tohver peatas vilega mängu, pidas Frischeriga nõu ja eemaldas Pareiko, kelle väljakult lahkumine kestis paar minutit ning toimus suurte protestide ja ekstsesside saatel.

Samast olukorras teenis Flora ka penalti, sest hetkel, kui Pareiko Frolovi näkku tõukas, oli pall mängus ehk kõik tehtud vead tuleb karistada seal, kus nad tehakse ning karistusalas tehtud vead karistatakse teatavasti penaltiga. Olgu öeldud, et Pareikole näidati otse punast kaarti, aga isegi, kui piirdutuks kollasega, olnuks tulemus sama (penalti ja eemaldamine), sest üks hoiatus oli Levadia puurivahil juba all.

Levadia tõi Igor Subbotini asemel platsile varuväravavahi Priit Pikkeri, aga Markus Jürgensoni penalti oli kindel ja täpne.

Flora suundus vaheajale 1:0 eduseisus ning Levadia arvulises vähemuses. Jalgpalliajalugu tunneb näiteid, kus selg-vastu-seina-olukord mõjub meeskonnale mobiliseerivalt, aga Levadiaga täna nii ei juhtunud. Kohe teise poolaja alguses oli Rauno Allikul väga hea võimalus 2:0-ks, aga löök ebaõnnestus.

Üks võimalus avaneb alati igal meeskonnal ja 56. minutil pääseski Ingemar Teever karistusalas vabalt löögile. Sooritus oli hea, aga põrkas postist platsile tagasi. 61. minutil pääses Rauno Sappinen Pikkeirga silmitsi, aga lõi üle, ent klišee "kui ise ei löö, lüüakse sulle" kinnituseta ei jäänud.

63. minutil maandus Levadia väravas vahetusest sekkunud Brent Lepistu kauglöök. Levadia varuväravavaht ei tegutsenud olukorras õnnestunult, sest arvestas palli trajektoori valesti ning see põrkas üle tema väravasse.

Flora lõpetas 2:0 võiduga 10aastase ootuse, sest viimati saadi võõrsil Levadiast jagu 2005. aastal. Samuti oli see Flora jaoks käesoleval hooajal esimeseks võiduks Levadia üle.

Kui Sergei Pareiko jääb kindlaks septembri lõpus öeldule ja lõpetab käesoleva hooajaga karjääri, oli see tema viimane klubimäng, sest viimases voorus on ta võistluskeelu all. Kas Pareiko kuulub Magnus Pehrssoni lõplikusse valikusse novembri maavõistlusteks, selgub uuel nädalal.