Pärnu hooaja võtmehekt: Raio Piiroja (paremal) annab Martin Vungile üle tema mängusärgi.Foto: TIINA KÕRTSINI
Jalgpall
2. november 2015, 14:15

Pärnu linnameeskonna president Raio Piiroja: Vunk võib saada rolli klubijuhtimises (1)

Kui Pärnu linnameeskonna president Raio Piiroja eile kella 16 paiku kinost väljus, oli suvepealinlastel tulevaks hooajaks koht Eesti jalgpalli eliitseltskonnas kindlustatud.

Kuigi Pärnu kaotas laupäeval kodus 0:1 Paidele, võisid nad eile rõõmukukerpalle teha, sest jälitajad Tartu Tammeka ja Viljandi Tulevik võtsid samuti eelviimases mänguvoorus vastu kaotuse ega saa pärnakaid enam kuidagi ohustada. Seega Pärnule olenemata viimase mängu tulemusest Sillamäe Kaleviga debüüthooajal* 8. koht.

Aga mis värk selle kinoga oli? „Teadsin, et teised mängud algasid, pinge oli suur, läksin ise samal ajal kinno,“ sõnas Piiroja. „Kui kinost välja tulen, siis vaatan, kuidas teised mängisid.“ Ning mullu novembris kodulinna vutiklubi presidendiks kinnitatud Piiroja ei pidanud tulemustes pettuma.

Raio, kui võrrelda Pärnut konkurentide Paide, Tartu ja Viljandiga, on see 8. koht aus tulemus?
Eks meil on see hooaeg üles-alla läinud. Kui on pikk hooaeg, siis eks ta lõpuks kajastub punktides. Mingi aeg oli meil hästi palju viike, nii mõnigi võit läks ära. Kui võrrelda meid näiteks Tammekaga, siis pole seda, et ma võiks vastu rinda trampida, et me Tammekast paremad oleme. Jalgpalli on natuke õnne ka vaja ja sel aastal oli meil seda natuke rohkem. Arvan, et Tammeka jääb üleminekumängudel kindlasti püsima.

Lisaks õnnele võib öelda, et on vaja ka üht Martin Vunki. Puhas statistika näitab, et Vungita Pärnu teenis 9, Vungiga 17 punkti. Rääkimata sellest, kui palju ta noorele meeskonnale mängudes silmanähtavalt juurde annab.
Muidugi Martin on liider! Noored mängijad õpivad tema pealt. Ta juhendab neid mängus. Kes mänge vaatamas on käinud, see näeb, et Martinil kogu aeg suu käib. See arendab kogu võistkonda. Ilma Martinita olnuks väga raske püsima jääda, keskväli oli sinnamaani probleem. Õnneks oli hooajal ka nii, et alati lõi mõni mängumees mingiks perioodiks särama. Oli see siis Robert Kirss, Taavi Laurits või päris lõpus noor Kristian Lenk. Üllatajaid oli palju, kui nad olid oma tippvormis, siis nad mängisid ikka väga hästi.“

Mis suunas Pärnu meeskond hooaja jooksul arenes?
Absoluutselt kõiges. Kui see sats mängima hakkas, siis neil ei olnud ettekujutust, mida meistriliigas mängimine tähendab. Hooaja alguses olid poisid, keskpaigas olid hakanud mehistuma ja karastuse saanud. Lisaks on nad nüüd taktikaliselt kõvasti etemad. Marko [Lelov] on nendega supertöö teinud.

Järgmist aastat silmas pidades on Pärnu jaoks kahtlemata võtmeküsimus koosseis. Kui suur on oht, et rikkamad ja glamuursemad pealinnaklubid Pärnu perspektiivikatest noortest nii-öelda tühjaks pumpavad?
Proovime põhituumiku alles jätta, kindlasti Vungi alles jätta ja talle võib-olla isegi klubijuhtimise poole pealt midagi üle anda. Ideid on tal palju ja tundub, et energiat ka.

Pärnu poisid Kirss ja Saarts on meil Tallinna meeskondadest laenul, peab vaatama, mis sellega saab. Kalju ja Levadia peavad vaatama, kes neil treenerid on ja kas nad näevad neid mängijaid.

Levadias on [Artur] Rättel ja [Priit] Pikker, eks Eesti peal on palju Pärnu poisse laiali, keda me oma meeskonda tahaks. Proovime seda liini hoida, et oleks Pärnu-keskne sats ja võtta kaks-kolm mängijat, kes pole Pärnust. Sel aastal tõestasime, et on võimalik oma poistega mängida.

Tänavune keskmine publikuarv Pärnus on enne hooaja viimast mängu 357, ent järgmisel suvel peaks linnameeskond Raekülast kesklinna tuttuuele rannastaadionile kolima. Kuidas see Pärnu publikunumbrile võiks mõjuda?
Arvan, et kui suudame tuumiku säilitada, täiendust tuua - meil on plaan ja sponsoritega räägitud - ja ilusti mängida, siis suve keskel, kui staadion valmis, ei tohiks probleem olla 1000 inimest mängule tuua.

Ma ei ütte, et see saab meil keskmiseks. Aga keskmine 500 peale ja huvitavamad mängud 1000-1500 pealtvaatajat on täiesti reaalne. Suvel on Flora, Kalju ja Levadia fännidel hea nädalavahetuseks Pärnusse tulla, jalgpalli vaadata ja muu eluga ka tutvuda.

* - Pärnut on varem kõrgliigas esindanud Pärnu Vaprus, mis on üks kolmest klubist, kes 2011. aastast koondus linnameeskonna ühise mütsi alla.