Ralf Aron.Foto: Arno Saar
Auto-Moto uudised
2. november 2015, 16:49

Eesti vormelilootuse sooviks on kihutada sarjas, mille on võitnud Lewis Hamilton

Tänavu tugeva Itaalia vormel-4 meistrivõistlused võitnud 17aastane Ralf Aron tahab järgmisel hooajal sõita aste kõrgemal - Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) F3 EM-sarjas.

Võistlus kandis pikalt Formula 3 Euro Series'i nime (2005. aastal tuli üldvõitjaks kolmekordne vormel 1 maailmameister Lewis Hamilton), kuid tunamullu liideti see FIA F3 EM-sarjaga.

"Plaan on F3 sõita, aga ühegi meeskonnaga lepingut veel pole," ütleb Aron Õhtulehele. Nooruk oleks õnnelik, kui saaks jätkata Prema Powerteam'i ridades, keda esindas tänavu nii Itaalia kui Saksamaa vormel-4 sarjades. 

Aron on sügisel käinud ka kahel F3 testil Austrias ja Itaalias, mis läksid Gustav Adolfi Gümnaasiumis õppija sõnul päris positiivselt. "Kiirus oli hea ning testipäevad olid üsna produktiivsed, sest sõitsime umbes 300 kilomeetrit päevas," lisab Aron.

Kuivõrd erinevad on aga F4 ja F3 masinad? "Väga, eriti just aerodünaamiliselt. Kui sirgel pole kiiruse vahe väga tuntav, siis kurvides on vormel-3 oluliselt tempokam. Seetõttu peab mu kael tugevam olema, sest F3le mõjub pidurdusel 2,5 ja kurvis 3g-suurune gravitatsioonijõud," selgitab vormelitšempion.

Et autospordimaailmas läbi lüüa, ei piisa mõistagi suurepärasest sõiduoskusest. Vaja on ka suurt rahakotti ning kuigi Aron teenis Itaalia F4-sarja võidu eest 50 000 eurot, on raha juurde vaja. Eestlane loodab, et novembri lõpuks on selgem, kus ta järgmisel hooajal sõitma hakkab.