Susie WolffFoto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
4. november 2015, 12:25

F1-sarja lävele jõudnud naispiloot annab alla ja riputab kiivri varna (2)

Vormelisõitja Susie Wolff, naine, kes on viimastel aastatel olnud kõige lähemal GP-starti pääsemisele, lõpetab oma sportlaskarjääri. "13-aastaselt sai mu unistuseks ja sihiks vormel 1. Oi kui lähedale ma sellele jõudsin! Ma tahtsin ja võitlesin kogu jõust, et stardirivvi jõuda, aga aasta alguse sündmused ja sarjas valitsevad meeleolud annavad märku, et seda ei juhtu kunagi," kirjutas naine Huffington Postis.

Wolff viitab hooaja algul juhtunud intsidendile, kui Valtteri Bottase osalemine Malaisia GPl oli seljavigastuse tõttu kahtluse all. Williamsi meeskond andis koheselt teada, et vajadusel leitaks soomlasele asendajaks mõni kogenud roolikeeraja. "Suzie Wolff on meie testisõitja, mitte varupiloot," rääkis toona meeskonnajuht Claire Williams. Lõpuks Bottas asendajat ei vajanud, aga väljasaadetud signaal oli selge - naispiloot vormeli roolis on pigem reklaamitrikk kui tõsiseltvõetav sportlane.

Wolff võttis täna emotsioonid kokku. "Ma võin öelda, et andsin endast kõik. Kas ma arvan, et F1 on valmis naispiloodiks, kes suudab kõige kõrgemal tasemel võistelda? Jah. Kas ma arvan, et naisena on sellele tasemele võimalik jõuda? Kindlasti. Kas ma arvan, et see juhtub millalgi varsti? Kahjuks mitte," oli ta aus. "Probleeme on kaks: piisavalt tüdrukuid ei alusta noores eas kardispordiga ja neil pole tugevat eeskuju."

Mulluse Briti GP vabatreeningul sai Wolffist esimene naine üle 22 aasta, kes F1 võistlusnädalavahetusel osalenud. 32-aastase Šoti piloodi abikaasaks on Mercedese vormelitalli üks bosse Toto Wolff.