Katrina LehisFoto: LAURA OKS
Vehklemine
6. november 2015, 17:01

Eesti epeenaiskond Hiina MK-etapiks selgunud, väljas MMi parim (15)

Epeenaiskonna võimuvõitlus jätkub. Järgmisel nädalal Hiinas Xuzhous toimuva MK-etapi eel vahetati taaskord naiskonda ning nüüd asub olümpiakohta püüdma nelik koosseisus Erika Kirpu, Irina Embrich, Julia Beljajeva ja Kristina Kuusk. Välja jäi noorim liige Katrina Lehis. 

Eelmisel MK-etapil Legnanos kuulusid võistkonda edetabelipunktidega Kirpu ja Lehis ning peatreeneri otsusega Embrich ja Beljajeva. Pärast MK-etappi punktitabel muutus ning Tartus toimunud laagri järgselt otsustas Kaaberma, et lisaks edetabeliliidriks tõusnud  Kuusele ja teisel kohal olevale Embrichile jäävad naiskonda esindama kolmandal kohal olev Kirpu ja alles kuuendal kohal asuv Beljajeva. Moskva MMil kuuenda koha saanud ja edetabelis neljandal positsioonil paiknev Lehis jäeti aga välja. 

Naiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma sõnul ei ole neil enam palju aega olümpiakohta püüda ning sestap tõi ta kokku nö vana neliku, kes 2014. aastal võitis MMil hõbemedali. Viimati veheldi sama koosseisuga 2014. aastal võidukal Legnano MK-etapil, kuid seejärel vahetati Kuusk Lehise vastu. Uue naiskonnaga võideti juunis EMil hõbemedal ning tuldi ka Euroopa mängudel teisele kohale, MMil lepiti kõigest üheksanda kohaga. 

„Taganemisteed meil enam ei ole ja kuna iga korraga jääb meil MK-etappe vähemaks, seega tasub proovida. Loodame, et läheb hästi!" arvas Kaaberma, lisades, et talle pole murettekitav ka endise maailmameistri Julia Beljajeva kaheldav seis. 

Lehise, Kuuse ning Nelli Paju treener Helen-Nelis Naukas olukorraga rahul ei ole. „Kui sportlane on end punktitabelis nelja hulka rabelenud, siis peaks ta saama ka õiguse võistkonnas vehelda- selline süsteem on näiteks ameeriklastel. Nemad jõudsid Legnanos võistkonnaga poodiumile. Ei juhtunud midagi halba, et kõik neli olid saanud koondisesse punktitabeli alusel," on treener nõutu.

Kaaberma sõnul selline süsteem aga ei toimi. „Võistkonnavaim peab ikka ka olema, sest võistkonnavõistluse psühholoogia on ikka natuke teine kui individuaalvõistluses. Kõik ei lähe ju korraga rajale. Kui kogu aeg selle järgi naiskonda vahetada, võib see asja täiega untsu keerata!"

Tasub meenutada, et olümpiaedetabelis ei ole eestlannadel kõige paremad lood: kuna seni eestlannade taga olnud Venemaa võidutses Legnanos ning teenis edetabelisse juurde 64 punkti, tõusid nemad nüüd OMile otsepääsme saajate sekka, samal ajal kui Euroopa tsoonis ootavad edasipääsu Prantsusmaa ja Ukraina. Eesti on koos Itaaliaga joone all.