RaportFoto: Reuters / Scanpix
Kergejõustik
9. november 2015, 18:16

Seitse võtmemomenti, mis aitavad WADA Venemaa dopinguteemalises raportis orienteeruda (2)

Maailma Antidopingu Agnetuur WADA avaldas täna 335 lehekülje pikkuse raporti, mis paljastab Venemaa kergejõustiklaste ja ametnike sahkerdamised dopinguga. Keerulises teemas paremini orienteerumiseks toome välja selle seitse kõnekamat punkti.

1) Venemaa kergejõustiklastel ei pruugi 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiale asja olla.

WADA uurimiskomisjoni põhisõnum oli, et Venemaa kergejõustikuliit tuleks viivitamatult rahvusvahelisest organisatsioonist välja visata ja sellest tulenevalt riigi kergejõustiklasi võistlustele, sealhulgas OMile, mitte lubada.  

2) Venemaa kergejõustikus laiutab sügavalt juurdunud petmiskultuur.

Raporti kohaselt aktsepteeritakse dopingu kasutamist Venemaal "laialdaselt ja pikaajaliselt". Jutt ei käi ainult tegevsportlastest, vaid ka karjääri lõpetanud ja nüüd treenerileiba maitsvatest tegelastest.

Lisaks iseloomustab riigi petukultuuri tõsiasi, et mõned Vene doktorid ja/või laboritöötajad aitasid dopingukasutamisele kaasa. Näiteks hävitas ühe Moskva laboratooriumi juhataja 1417 dopinguproovi pärast seda, kui WADA oli tal kirjalikult käskinud need säilitada.

Teise näitena avastati Venemaa pealinnast "hämar" labor, mis aitas positiivseid dopinguproove kinni mätsida.

3) Venemaa sportlaseid on ärakasutatud ja väärkoheldud.

Raport kirjutab, et sportlased, kes ei soovinud niinimetatud dopinguprogrammiga liituda ja soovisid puhtal teel tippu rühkida, jäid mitmel puhul rahvuskoondise ukse taha. Samuti võeti neilt võimalus tipptreenerite käe all areneda.

"Säärase sabotaaži aktsepteerimine, dopingukasutamise eeldamine ja igasuguste dopinguvastaste tegevuste ignoreerimine näitab Vene kergejõustiku suhtumist," seisab raportis.

4) Vene riik teadis, mis toimub.

Raport väidab, et naiivne oleks arvata, et kogu see tegevus toimus valitsuse selja taga. Lisaks teatab raport, et Vene riik sekkus otseselt mõne antidopingu labori tegevusse. 

5) IAAF on tugevalt korruptsioonijuhtumisse segatud.

Raport väidab, et IAAF oli dopingusüüdistustest teadlik ja aitas neid kinni mätsida. Võimalik korruptsioonijuhtum rahvusvahelise kergejõustiku kõrgeimas tipus on edastatud Interpolile (rahvusvaheline kriminaalpolitsei). 

Raport väidab, et IAAF eiras teatud sportlaste kohta ilmnenud süüdistusi ja lubas neil rahumeeli 2012. aasta Londoni OMil võistelda, kuigi nad oleksid pidanud kandma võistluskeeldu.    

6) WADA saab samuti laimu.

Et raporti koostas sõltumatu komisjon, ei pääse vaid kiitusega ka WADA ise. Nimelt heidab komisjon WADAle ette suutmatust mõnes riigis end kehtestada. Samuti kirjutab raport, et WADA teenekamate liikmete seas esineb reaalseid huvide konflikte, mis raskendavad organisatsiooni tööd.

7) Teised riigid ja spordialad võiavd samuti asjasse segatud olla.

Kuigi kõnealune raport käsitleb konkreetselt Venemaa kergejõustikku, leiab sealt hoiatuse: "Sõltumatu komisjon tahab panna inimestele südamele, et Venemaa pole ainuke ebaefektiivse antidopingu programmiga riik ja kergejõustik pole ainuke patune ala. Pole mingit põhjust arvata, et Vene petmiskultuur puudutab vaid kergejõustikku. Tõenäoliselt on see raport vaid jäämäe tipp."