Evaldas Žabas püüdis kõvasti nagu alati, kuid ei suutnud seekord Rocki võidule aidata.Foto: Aldo Luud
Korvpall
10. november 2015, 20:46

REPORTAAŽ | Tartu Rock sai eurosarjas valusa kaotuse Južnõi Himikult

Tartu Ülikool/Rocki kolmas mäng FIBA Europe Cupi sarjas lõppes kõva võitluse järel koduse 61:63 kaotusega Južnõi Himikule, kes jätkab L-alagrupis nüüd ainsana täiseduga. Mõni sekund enne lõppu ei tabanud seisul 59:62 kahjuks Janar Taltsi kolmene, mis võinuks viia mängu lisaajale.

Kõik algas ilusti. Evaldas Žabas realiseeris vabavisked ning Tanel Kurbas lisas veel kaks punkti – 45 sekundiga oli seis 4:0. Branden Frazier avas küll kolmesega külaliste skoori, kuid peagi mängiti Talts ihuüksi korvi alla vabaks. Žabase kolmese järel (5. minutil 11:6) ei ennustanud miski, et Rocki rünnakumasin jookseb peatselt täiesti liiva täis. Kuid nii just juhtus.

Kui avaveerandi teise poolega visati 4 punkti ja sellest võib veel aru saada (väikesel vaheajal edu 15:13), siis sama palju punkte ehk 4 lisandus ka terve teise perioodiga! Päris palju saadi pallist niisama lahti (poolajaga 9 pallikaotust), lisaks keerasid visked koledal kombel rõngast välja. Ühest hetkest lihtsalt ei läinud enam midagi! Mitte ükski vise, nagu oleks kodukorvidest võõrad saanud. Või kaas peale läinud!

Himik liiga suurt sõud ei korraldanud, kuid lõpetas poolaja ikkagi 15:0 spurdiga ja asus juhtima 30:19. Rocki kolmesed olid 12/1... Õnneks oli vahe selline, et katki polnud veel midagi.

Teise poolaja hakatuseks tuligi Taltsilt kaks korvi järjest. Paraku ei tähendanud see veel murrangu algust, sest Himik vastas uue, 8:0 spurdiga (23:38). Gert Kullamäe proovis erinevate koosseisudega ja maa-ala kaitsega. Lõpuks tegi Gert Dorbek kaks otsustavat liigutust, murdes otsustavalt läbi (2+1) ja võttes vastasel palli käest ning Talts lõpetas kiirrünnaku pealtpanekuga. Taltsilt otsa veel kolmene ja järgmisel rünnakul vabavise (32:38). Kogenud koondislased olid algatuse selgelt enda kätte võtnud. Kuid Himik viskas uuesti 8 punkti Rocki 1 vastu (33:46)... Viimasele väikesele vaheajale mindi seisul 38:47.

Lõpuveerandi alguses võtsid mängu enda peale leedulased Žabas ja Petrukonis, kuid külalistel lasti tabada mitu kolmest, vahe püsis kümne punkti ringis ja ilmselgelt pahane Kullamäe kutsus nõupidamise kokku. Kohe tuligi Brian Harperilt viis punkti järjest ja viis minutit enne lõppu kerkis lootus taas (49:55).

Talts realiseeris vabaviske ja Žabasel oli võimalusi veelgi vahet vähendada, kuid ta eksis visetel ja 2.30 enne lõppu oli vahe taas kord kümme punkti (50:60)... Võitlust ei lõpetatud. Dorbek, Harper ja Žabas korraldasid 9:0 spurdi (59:60), millega jõuti pool minutit enne lõppu punkti kaugusele! Vahelduseks tabas Frazier teisel poolel vabavisked ning siis põrkus Taltsi kaugvise rõngalt tagasi...