Ott Järvela ennustus Eesti jalgpallimeeskonna alg11 osas tänases maavõistluses Gruusiaga.
Spordiblogi
11. november 2015, 10:13

Ott Järvela | Ennustus Eesti alg11 osas mängus Gruusiaga (1)

Eesti meeste jalgpallimeeskond kohtub täna õhtul kell 19 Lilleküla staadionil maavõistluses Gruusiaga. Kuigi valiksarjapunkte mängus ei ole, on Sinisärkide koosseis tugev. Siiski muudavad mõned puudujad alg11 ennustamise tavapärasest keerulisemaks.

Lähtepositsiooniks on, et tänases mängus Gruusiaga antakse kahuritest täispauk ja püütakse võimalikult head tulemust ning teisipäeval St Kitts ja Nevise vastu katsetatakse rohkem ja antakse võimalusi noorematele ja kogenematumatele mängijatele.

Samas ei tasu unustada, et kuus vahetust annavad peatreener Magnus Pehrssonile palju suurema vangerdamisruumi kui valikmängudes ning ka alg11 ennustamine on seetõttu raskem, sest loogikaid – ja loogilised otsused on Pehrssoni firmamärk – on seoses suurema arvu vahetustega tavalisest rohkem.

Väravavaht Mihkel Aksalu | Puudub igasugune loogiline põhjus, miks kaks nädalat tagasi Soome meistriks tulnud koondise esiväravavaht täna postide vahel seisma ei peaks. Põnev küsimus puudutab St Kitts ja Nevise mängu esimest poolaega – kas seal mängib Pavel Londak või Marko Meerits (teine poolaeg on broneeritud Sergei Pareikole).

Vasakkaitsja Artur Pikk | Suvel positsiooni Ken Kallastelt ära napsanud Pika esitused neljas sügiseses valikmängus olid korralikud ning ka Levadias oli ta üks neist, kes said hooaega plussmärgiga hinnata.

Keskkaitsja Ragnar Klavan | Kapten teeb täna oma 108. maavõistluse, aga 109. jääb kõigi eelduste kohaselt 2016. aastasse, sest St Kitts ja Nevise vastu saavad võimaluse teised ning Klavan veidi puhkeaega enne, kui raske Bundesliga hooaeg jätkub.

Keskkaitsja Enar Jääger | Vana karu õpib uusi trikke küll – hooaja teiseks pooleks Oslo Valerengasse siirdunud Jääger tegutses seal vasakkaitsjana. Koondise jaoks on ta aga kasulikem keskkaitsjana. Esmalt proovis peatreener Magnus Pehrsson teda seal mullu novembris ja kõik klappis nii hästi, et sinna Jääger ka jäi.

Paremkaitsja Markus Jürgenson | Seoses Taijo Teniste puudumisega on Pehrssonil siin kaks valikut – Jürgenson või Gert Kams, kes Floras seda positsiooni mängib. Senise põhjal otsustades näeb Pehrsson Kamsi pigem paremäärena, mistõttu ennustan alg11-sse Jürgensoni, kes mängib klubis vasakkaitsjat, aga on paremajalgne.

Keskpoolkaitsja Karol Mets | EM-valiksarjas ainsa Eesti jalgpallurina kõik 10 mängu otsast lõpuni kaasa teinud on Pehrssoni ametiajal koondises kõige rohkem mänguaega pälvinud jalgpallur.

Keskpoolkaitsja Aleksandr Dmitrijev | Tegelikult leiab antud positsiooni lahates argumente ka Andre Frolovi ja/või Joel Lindpere kasuks, aga pakun, et Pehrsson saadab täna platsile Dmitrijevi, keda sõltuvalt mänguseisust vahetab teisel poolajal kas Frolov (kui juhitakse) või Lindpere (kui on vaja väravat).

Vasakäär Siim Luts | Lõppenud hooajal Õhtulehelt Eesti kõrgliiga parima mängija aunimetuse pälvinu sekkus kõigis neljas sügiseses valikmängus vahetusest. Loogiline, et maavõistluseks edutatakse ta põhikoosseisu (eriti olukorras, kus Sergei Zenjov ja Ilja Antonov mängust kõrvale jäävad), sest Luts väärib võimalust end seal tõestada.

Ründav poolkaitsja Konstantin Vassiljev | Kes siis veel? Selle positsiooniga seotud peamine küsimus on hetkel, kas Rauno Sappineni näeme seal juba täna (vahetusest) või St Kitts ja Nevise vastu?

Paremäär Sander Puri | Aasta alguses hõivas selle positsiooni Islandi, Soome ja San Marino vastu tehtud heade esitustega Rauno Alliku, kes aga seejärel vigastada sai. Suviste korralike esitustega Iirimaal Sligo Roversis tõusis tagasi koondisesse Sander Puri, kes mängis sel positsioonil ka viimati Šveitsi vastu. Lisaks pretendeerib emmale-kummale tänasele äärepoolkaitsja kohale ka seal kolm valikmängu järjest tegutsenud Ken Kallaste. Kõhutunde pealt pakun, et täna saab põhikoosseisus võimaluse Puri.

Ründaja Ats Purje | Seoses Sergei Zenjovi vigastusega on Purje täna ainuke Pehrssoni käsutuses olev puhas ründaja ja seetõttu kindlasti alg11-s. Teda võivad seal mängu jooksul asendada Alliku ja Sappinen.

Võti | Oktoobris sain enne mängu Inglismaaga pihta tervele alg11-le ja enne mängu Šveitsiga üheksale mehele. Kui täna sama suudaksin, oleksin igati rahul, sest nagu öeldud, muutujaid on palju rohkem kui valikmängudes. Võti: 11 – imeline, 10 – suurepärane, 9 – väga hea, 8 – hea, 7 – rahuldav, 6 – järeltöö.