Nikolai Novosjolovi jaoks piirdus Tallinna Mõõga individuaalturniir ühe matšiga.Foto: Arno Saar
Vehklemine
14. november 2015, 11:32

GALERII | Peatreener Igor Tšikinjov Novosjolovi vastu läinud otsusest: uskumatu, et kodusel turniiril niimoodi keeratakse! (1)

Vehklemise eksmaailmameister Nikolai Novosjolov langes kodusel Tallinna Mõõga turniiril konkurentsist juba laupäevase esimese matšiga. Matšis Ivan Trevejoga sai määravaks kohtunike otsus 10:12 seisul: Novosjolov tegi torke, ent kohtunikud andsid talle hoopis punase kaardi ehk trahvipunkti vastasele.

Olukord nägi lühidalt lahtiseletatuna välja järgmine: nii Novosjolov kui Trevejo ründasid teineteisest mööda ja sattusid peaaegu rinnakuti. Novosjolov tegi jätkuolukorras torke, samas kui prantslane tabas mõõgateraga tema vaba kätt. Kohtunikud otsustasid, et Eesti vehkleja lükkas käega vastase relva eemale, mis on reeglite vastane. Liigutusega kaasneb automaatselt punane kaart ehk trahvitorge.

Eesti koondislaste nägemus olukorrast oli aga teistsugune: Novosjolov tegi täiesti hariliku kaitseliigutuse ja käsi oli loomulikus asendis. Mingit vastase mõõga äralükkamist ei olnud. "Uskumatu, kodus korraldame turniiri, veel MK-etappi ja niimoodi keeratakse," ei olnud peatreeneri Igor Tšikinjov kohtunike suunas kriitikaga kitsi.

MK-etappide reeglite järgi määrab osad kohtunikud rahvusvaheline vehklemisliit, teised kutsub kohale korraldaja. Novosjolovi turniiri lõpetanud otsuse taga olid mehed viimaste seast.

"Kohtunikud otsivad musta kassi pimedas toas," kirus Tšikinjov, et Soomest tulnud otsustajad ei ole rahvusvaheliste võistluste jaoks piisavalt heal tasemel. "Sama mees keeras EMil meile ka peaaegu otsustaval torkel s*tta, luges otsustaval punktil ta ära olematu torke. Õnneks oli seal turniiril peakohtunik minu ammune sõber ja ma palusin tal tulla ja video üle vaadata – tema otsustas torke ära võtta."

Treener täpsustab, et see ei tähenda, nagu ta sooviks kohtunikke mõjutada või kodusel turniiril erikohtlemist saada. "Me ei taha midagi tasuta saada. Aga Kolja (Novosjolovi hüüdnimi – toim) tunnistas kaks korda üles, kui ta torkas rada ja sai torke kirja, mida isegi vastane ei näinud." Miks olla esmalt nõnda aus ja seejärel käega vastase relv minema lükata? "Kolja ei teeks nii kunagi! Ta ei oskagi. Koljal ei ole petmist veres!"

Oleks Novosjolovi torge lugenud, olnuks sais 11:12. "Ma ei ütle, et see olnuks murdekoht, aga võinuks nii minna," tõdes Tšikinjov, et 44-aastane vastane oli matši lõpuks juba selgelt väsinud. Trahvipunkt andis Trevejole aga kolmesilmalise edu ja lõpuks 15:10 võidu.