Prantsuse rahvusvärvides Eiffeli torn 18. novembri õhtulFoto: STEPHANE DE SAKUTIN
Maailm
20. november 2015, 21:58

OTSE | 7. päev pärast Pariisi veresauna: ohvrite arv tõusis 130ni, Bamakos võtsid islamistid 170 inimest pantvangi (167)

Pariisi veresaunast on nädal möödas. Õhtuleht kajastab tänaseid arenguid ja sündmusi seoses terrorismiga otse. Malaisia tugevdab president Barack Obama visiidi eel julgeolekumeetmeid. Prantsusmaa survestab ÜRO julgeolekunõukogu, et Daeshile kuulutataks sõda. Kaks 13. novembri terrorirünnakutega seotud meest, neist üks Salah Abdeslam, veel tabamata. Malis Bamakos võtsid relvastatud islamistid pantvangi 170 inimest. Kriisi lahendasid Mali eriüksuslased äkkrünnakuga. Õhtul teatas Prantsusmaa peaminister, et haiglas suri kriitilises seisundis olnud inimene - Pariisi terrorirünnakute ohvrite arv on nüüd 130 hukkunut.
21:58

Prantsuse politseiallikad ütlesid, et enesetaputerrorist Saint Denis's ei olnudki 26aastane Hasna Ait Boulahen, vaid hoopis meessoost. Temaga samas kohas olnud Pariisi terrorirünnakute organiseerija Abdelhamid Abaaoud surnukeha on sõrmejälgede järgi tuvastatud, tuvastamata on aga samas korteris rusude alt leitud kolmas surnukeha, mis väidetavalt kuulus naissoost isikule.

21:41

Bamako pantvangikriisis sai surma 27 inimest, ütles ÜRO ametnik  BBC-le.

16:46

EL võib oma liikmesriikides keelata krüptovaluuta bitcoini kasutamise, kuna krüptovaluuta annab võimaluse terrorismi rahastamiseks.

16:40

Nädal aega tagasi toimunud Pariisi terrorirünnakute ohvrite arv on kasvanud 130ni, teatas Prantsuse peaminister Manuel Valls. BBC vahendab, et täna suri haiglas üks kriitilises seisundis olnud rünnakuohver. 

15:39

Maroko võimude teatel arreteeriti Marokos eelmisel kuul Pariisi veretöö dirigendi Abdelhamid Abaaoudi noorem vend Yassine. Viimane oli tulnud koos isaga kodulinna Agadiri, kus talle süüdistus esitati, kuigi pole teada, kas tal on mingeid seoseid Pariisi rünnakutega.

15:30

Prantsuse siseministri Bernard Cazeneuve'i teatel arreteeriti ööpäeva jooksul toimunud 182 politseireidiga 20 inimest. Lisaks konfiskeeriti 76 relva ja leiti 10 uimastikogust. Viimase viie öö jooksul on politsei teinud reidi 793 kohta, arreteerinud 107 inimest, konfiskeerinud 174 relva, neist 18 sõjarelva, ning määranud koduse aresti 164 isikule. Siseminister kinnitas, et reidid jätkuvad, vahendas BBC.

15:24

Prantsusmaa mošeede juhid on üles kutsunud lugema reedesel palvusel tekste, milles mõistetakse hukka terrorism, vahendas BBC Prantsuse telejaama BFMTV. 

15:15

Saksa politsei usutleb Dortmundi lähistel Arnsbergis alžeerlast, kellel võib olla sidemeid Pariisi enesetaputerroristidega. Kahtlusalune on elanud pagulaste vastuvõtukeskuses, kus kaks süürlast teatasid, et alžeerlane oli rääkinud Pariisi vägivallast juba mitu päeva enne 13. novembrit, vahendas BBC.

14:45

Mali eriüksuslased lõpetasid Bamakos Radisson Blue Hotelis pantvangikriisi äkkrünnakuga, vabastades 80 pantvangi. Kolm inimest sai surma. Varem olid terroristid vabastanud Koraani-tundjad pantvangid.

13:48

Pariisis Saint Denis' linnaosas, kus kaks päeva tagasi tapeti politseireidide käigus terrorirünnakute organiseerija Abdelhamid Abaaoud ja õhkas end naisterrorist, leiti kolmas, samuti naise surnukeha. Viimase isikut pole veel kindlaks tehtud.

13:31

Malis Bamakos on terroristide hõivatud hotellis hukkunud vähemalt kolm pantvangi, vahendas AFP.

12:54

Mali sõjavägi alustas Bamakos asuva Radisson Blue Hoteli ründamist, et vabastada islamistide käest pantvangid, vahendas BBC.

12:50

Interfax kirjutab, et Pariisi terrorirünnakute organisaatoriks peetud Abdelhamid Abaaoud soovitas islamistidel sõita Süüriast Euroopasse läbi Praha, kuna Prantsuse julgeolekuorganid pidasid Tšehhit ohutuks maaks, teatas täna Tšehhi meediaväljaanne viitega riigi peaministrile Bohuslav Sobotkale.

11:56

Mali pealinnas Bamakos võtsid kaks relvastatud isikut Radisson Blue Hotelis pantvangi 170 inimest. Püssimehed sisenesid hotelli tulistades ja karjudes araabia keeles "Jumal on suur!", vahendasid Reuters, BBC, CNN, AFP.

11:15

Hannoveris teisipäeval ärahoitud terrorirünnakuid organiseeris viieliikmeline grupp, mille juht on Saksa kodakondsusega. Prantsuse julgeolekuallikas ütles Saksa ajalehele, et rühmitis kavandas viit pommirünnakut – kolme Hannoveri staadionil, kus pidi toimuma Saksamaa-Hollandi jalgpalli sõpruskohtumine, ning veel kesklinna bussipeatuses ja rongijaamas, vahendas The Local.

10:09

Venemaa föderaalnõukogu esimees Valentina Matvijenko ütles, et terrorismivastases võitluses tuleb suurendada eriteenistuste volitusi, vahendab Interfax. Spiiker arvab, et sellega ei piirata Venemaal põhiseaduslikke õigusi ega kodanikuvabadusi. Inimõiguslased on seisukohal, et Venemaa puutub terrorismiga kokku juba aastaid ning kõik vajalikud volitused terrorismivastases võitluses on jõustruktuurid juba saanud. 

09:49

USA presidendikandidaat Hillary Clinton kutsus oma kõnes New Yorgis üles suurendama õhurünnakuid ning korraldama USAs ulatusliku maavägede mobilisatsiooni, et võidelda Islamiriigi vastu.

09:45

USA presidendikandidaat Donald Trump ei välista nõuet, et kõik Ameerika Ühendriikides elavad moslemid tuleb registreerida rahvuse järgi, et kaitsta USA-d terrorismi vastu.

09:35

Prantsuse meedia teatel on kindlaks tehtud, et 13. novembri rünnakutes osales 9 sõdalast, kellest seitse said samal õhtul surma. Seega on Salah Abdeslami kõrval veel üks terrorist, kes veel on vabaduses.

09:28

Saksamaa julgeolekuteenistuse juht ütles, et Pariisi rünnaku taoline terroriakt võib juhtuda igas Euroopa linnas mil tahes. Saksamaa põhiseaduskaitse föderaalbüroo juht Hans Georg Maassen ütles BBC-le, et terrorioht, millega Saksamaa silmitsi seisis, oli "väga tõsine".

Loe rohkem