Sergei PareikoFoto: STANISLAV MOSKOV
Jalgpall
17. november 2015, 20:56

REPORTAAŽ | Sergei Pareiko lahkus nagu väravavahile kohane - kauni tõrjega!

Eesti jalgpallikoondis saatis väravavaht Sergei Pareiko lahkumismängus ära väärika 3:0 võiduga Saint Kittsi ja Nevise vastu. Nagu Magnus Pehrsson lubas, jooksis Pareiko väljakule teisel poolajal ning pakkus taas meeldejäävaid hetki. 

Ärevaimad hetked sündisid avapoolajal siiski eestlaste leeris, sest sellel aastal ainsa koondislasena kõik EM-valikkohtumised platsil olnud Karol Metsa jalale astuti niivõrd õnnetult, et mees karjus "Hüppekas läks" ning liipas platsi kõrvale tohtrilt abi saama. Fääri saartelt pärit õpetajast kohtunik Petur Reinert polnud isegi mitte niivõrd helde, et lasta arstibrigaad väljakule. Pärast mõneminutilist sagimist sai Metsa mäng mängitud ning tema asemele tuli 18. minutil Ilja Antonov.

Sinisärke Metsa kaotamine ei muserdanud- Antonov kinkis paar minutit hiljem Eesti koondisele värava, mis tõi naeratuse palgele ka Eesti Kaitseväele. Nimelt sai kaitseväes spordiroodus aega teeniv Antonov Saint Kittsi vastu mängimiseks eriloa.

Ja siis tuli hetk, mida Sergei Pareiko ei unusta vast eales. Kuigi väljaku ääres oli vähem fänne, kui mees ilmselt südames lootis, kaikus teise poolaja alguses üle staadioni "SERGEI PAREIKO" ning ovatsioonide saatel sai ta Konstantin Vassiljevilt viimast korda enda käele Eesti koondise kaptenipaela. Vaatamata sellele, et mees ise puutus palli vaevu ning sai laiutada ka karistusalast väljas, juhendas ta meeskonda nagu kapten ikka: "Kõrgemale, Sass! Tuleb, o bože moi! Rahu, rahu!"

Kuigi oli karta, et Pareiko võib saareriigi initsiatiivituse tõttu ära külmuda, pakkus mees siiski eestlastele teisel poolajal šõud, kõksates palli aeglase reageerimisega palluritelt ära nii peaga kui trikitades. Vahepeal tundus justkui koondislased on enne kokku leppinud, et Pareikole tuleb võimalikult palle toimetada - ei saa tal ju lasta tegevuseta passida. 

Koondiselegi andis Pareiko sissetulemine teise hingamise ning esimesel poolajal rünnakuid luhanud sinisärgid hakkasid lustima: napilt paar minutit pärast teise poolaja algust pommitas Konstantin Vassiljev karistuslöögist tõelise mammu, 57. minutil kostitas Sander Puri vastaseid korraliku iluvärava. Tõsi, oma kivi võib visata ka eksootilise saareriigi väravavahi Julani Archibaldi kapsaaeda - tundus, et mees tegeles Eestis pigem ööelu nautimisega kui pallitreeningutega. 

Kuna teist korda Euroopa pinnal mänginud Saint Kitts ja Nevis oli toonud kaasa ka viis varumeest, otsustasid nad viimasel minutil väljakule tuua ka varuväravavahi Jamal Jeffersi, kes kandis Petr Cechi eeskujul ka kiivrit. Napilt jäi puudu, et tema saadetud pall A Le Coq Arenalt välja lendaks..

Hüüded "Sergei Pareiko!" aga ei vaibunud ning lõpuvile lähenedes need 1902 pealtvaataja suult muudkui valjenesid. Karjääri viimane tõrje, viimane väljalöök ning lõpuvile kõlades lasi mees välja ka uhke möirge. "Elagu, elagu, elagu" ning legendi karjäär oligi lõppenud. Ühiselt moodustati veel väravavahi ümber tänuring ning auringile sai mees minna juba koos pojaga. 

Aitäh, Sergei!